Нивата на общия холестерола над 200 mg/dL, 5,2 mmol/L се считат за повишени. При такива стойности на холестерол в кръвта, той остава в организма, отлага се по тялото и кръвоносните съдове, което е свързано с редица усложнения и фатални инциденти като инфаркт и инсулт.

 
При висок холестерол обикновето се назначава терапия със статини, но сами по себе си лекарствата не са достатъчни, за да се подобри общото състояние на организма и тонуса. Това, което правят тези лекарства, е да повишат способността на черния дроб да се справя с лошия холестерол в кръвта и оттам в тялото. За целта е необходимо рецептата да се комбинира с адекватен хранителен режим и физическа активност. Диетата може да ограничи вноса в тялото на мазнини и прости въглехидрати, което до облекчи работата на черния дроб. От друга страна, спортът стимулира ензими, които помагат на черния дроб да премахне вредния холестерол в кръвта. 


За да се върнат стойностите на холестерола в границите на нормата обикновено лекарите назначават медикаментозната терапия за 3 месеца. Разбира се, кога ще настъпи желаният резултат зависи от първоначалните стойности на холестерола, самия организъм и дали са налични метаболитни нарушения, от значение е дали и как е коригирано храненето и доколко сериозно е въведен спортът в ежедневната програма.


 

След три месеца обикновено се прави контролна консултация за оценка на терапията и проследяване на състоянието. Ефект от самите статини може да се търси най-рано 4 до 6 седмици от началото на приема им. При много високи стойности на LDL са необходими по-големи дози и търпение за постигане на резултат. По-трудно резултат се постига и при пациенти с вече налични болестни състояния като хипертония, диабет и сърдечносъдови. 


Препоръките на специалистите при висок холестерол в кръвта е да се избягва консумация на храни, които предизвикват възпаление. Такива са съдържащите трансмазнини и богатите на мазнини като цяло. В храненето трябва да се даде приоритет на консумацията на зеленчуци, плодове, варива. 


Част от мерките за намаляване на високия холестерол е да се намали консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Задължително е и да се отделя достатъчно време за сън, 7-8 часа на денонощие, и да се въведат ефективни практики за ограничаване и справяне със стреса.


Така, ако медикаментите се комбинират с мерки в стила на живот, спорт и здравословно хранене, ефектът може да се очаква дори след първите 2-4 седмици от началото на терапията.


Пациентите не бива да забравят, че няма „вълшебно хапче“, което да елиминира трупани с години резултати от лошо отношение към здравето на собственото тяло. Мит е, че с приема на таблетките проблемите ще се решат – не, лекарствата са макар и голяма, но само една част от цялостната програма за оздравяване на организма. 


Здравият човек трябва да се цели към поддържане на здравословните граници на LDL холестерола поне до 129 mg/dL, 2,6 – 3,3 mmol/L. При пациентите преживели инфаркт, инсулт, стентиране и байпас, както и тези с диабет, хронично бъбречно заболяване, пушачите и имащите във фамилната анамнеза случаи на сърдечносъдови заболявания целта е да поддържат стойности на LDL холестерола под 100 mg/dL, 2,6 mmol/L. Това е и оптималната норма. 


Референции:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean