Кафето е сред най-богатите естествени източници на кофеин. Кофеинът е изявен стимулант, действащ мощно върху дейността на нервната система. Биоактивното действие на кофеина се изразява в очестяване на сърдечния ритъм, леко повишаване на кръвното налягане, повишено производство на енергия в тялото, тонизиране и стимулиране на съзнанието.

 

Кофеинът има много бързо действие в организма и посочените ефекти са факт в рамките на минути след консумацията на кафе. Времето, в което тези ефекти ще са налице, зависи основно от това колко време ще отнеме на организма да метаболизира напълно кофеина. Това зависи от няколко различни фактора, поради което ободряващият ефект на кафето може да е различен при различните хора.


 

Установено е, че минимални количества кофеин може да бъдат открити в кръвообращението до 10 часа след консумацията на кафе. Счита се, че пик на кръвните концентрации на стимуланта, а оттам и най-мощен ефект от консумацията му, може да се установят между 15 и 45 минути след консумацията на кафе. След този период кофеинът започва бързо да се метаболизира и разрушава в черния дроб и ободряващият му ефект значително отслабва. Именно в периода до 45 минути след пийването на чаша кафе се установява най-голям прилив на енергия, но и са най-силни страничните прояви от кофеина – нервност, повишена чувствителност на сетивата, ускорено производство на урина с чести позиви за уриниране и др.

 

Позитивните и негативни последствия от приема на кофеин постепенно отслабват с времето, за да изчезнат напълно в рамките на средно 3-4 часа след консумацията му. Възможно е при хора с повишена чувствителност към кофеин ефектът му да се усеща и за повече от 5-6 часа.

 

Интересен ефект от действието на кофеина е способността на тялото да привиква към последствията от него. Така с времето ефектът от консумацията на едно и също количество кафе и еднаква доза кофеин в него, постепенно отслабва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За постигане на по-силен ободряващ ефект в такива ситуации ще е необходимо и повишаване дозата на приетия кофеин. Тази доза обаче не може да се повишава постоянно, без да води до съответните здравословни рискове. Добре известно е, че предозирането с кофеин може да доведе до обратни на очакваните последствия – бързо уморяване, отпадналост, безпокойство, трудно фокусиране на вниманието, главоболие. Това са и симптомите, с които се проявява специфичната абстиненция при хора, привикнали към консумацията на кофеинови напитки. При тях почти липсва какъвто и да било ободряващ ефект след консумация на кафе. Характерното е, че абстинентните прояви на кофеина се преодоляват по-лесно от тези при привикване към по-сериозните стимуланти. Обикновено те изчезват в рамките на няколко дни до седмица след отказването на кафето.