Клетките в организма ни се подменят средно веднъж на всеки 7 – 10 години. Но зад тази обща стойност се крие огромно разнообразие от продължителността на живот на клетките в различните органи.

 

Неутрофилните клетки (вид бели кръвни телца) живеят едва около два дни, но клетките в центъра на лещата на окото ще живеят колкото нас. Дори е възможно максималната продължителност на живота на мозъчните клетки да е по-голяма от живота на човека. През 2013 г. учени трансплантирали неврони от стара мишка в мозъците на по-млади индивиди, с по-голяма продължителност на живота и установили, че клетките остават здрави дори след два миши живота.


 

Яйцеклетката. Женското тяло започва да образува яйцеклетки на възраст 9 седмици, но не 9 седмици след раждането, а след зачеването. До петия месец на бременността момичето вече има запас от 7 000 000 яйцеклетки. В крайна сметка едва около 400 – 500 яйцеклетки успяват да изминат целия път до зрелостта. С годините яйцеклетките намаляват, но и остаряват. Те са жизнени около 50 години.

 

Чернодробни клетки. Клетките, от които е изграден черният дроб се наричат хепатоцити. Те са многоъгълни клетки с кълбовидни ядра. Те наброяват около 100 милиарда в черния дроб. За тях се знае, че живеят около 10 до 16 месеца и постоянно се обновяват.

 

Клетки на панкреаса. Ендокринните функции на панкреаса се изпълняват от определени участъци, наречени Лангерхансови острови. Те съдържат четири вида клетки, които са богато кръвоснабдени, за да се улесни отделянето на хормони в кръвотока. Тези клетки имат живот около една година.

 

Клетки на сърдечния мускул. Клетките на сърдечната мускулна тъкан се наричат кардиомиоцити. Те имат само едно ядро, централно разположено. Клетките са свързани помежду си и образуват функционален синцитиум. При тях липсва резервна популация клетки както при скелетните мускули, поради което регенерацията им е невъзможна. Дефектите в сърдечната тъкан се заменят от съединителна тъкан. При прекомерно натоварване сърдечните мускулни клетки могат да хипертрофират.