Учените наричат устата човешки орален микробиом. Голяма част от микробиома са бактериите. Смята се, че устата е дом на повече от 6 млрд. бактерии, включително над 700 различни вида. Те се хранят, размножават и умират в устната кухина. Повечето от тях са патогенни бактерии, причиняващи гниене, възпаление на венците и загуба на зъби в някои случаи.

 

Например Streptococcus mutans (стрептококус мутанс) са най-често срещани и в най-големи количества. Те се хранят със захар и въглехидрати от поетата в устата храна. Бактериите се размножават изключително бързо, като прилепват една към друга, създавайки биофилм, който е познат още като плакаБактериалната плака е основната причина за 90% от всички зъбни заболявания. Тя създава кисела среда в устата, която води до отслабване на зъбите и съответно до гниене.


Тъй като бактериите причиняват ерозия на зъбния емайл се счита, че стрептококус мутанс са основна причина за образуването на кариес и други заболявания на устната кухина. Зъбни кухини и кариес може да се образуват и заради бактериите Streptococcus sobrinus, Lactobacillus acidophilus, Actinomyces viscosus и други видове лактобацили.


Дори децата имат бактерии в устата. Въпреки че устната кухина на новороденото бебе не съдържа бактерии, с появата на първите зъби настъпва колонизация от Streptococcus mutans и Streptococcus sanguinis. Други щамове стептококи се прилепват силно към венците и бузите, а не към зъбите.


Porphyromonas gingivalis са другият най-разпространен вид бактерии, които обикновено не присъстват в устната кухина, но се появяват при заболявания на венците - пародонтит. Пародонтитът е сериозно и прогресиращо заболяване, което може да причини значителна болка в зъбите, а в крайни случаи да доведе до загуба на зъби. 


За щастие, може да се контролират бактериите в устната кухина с добра орална грижа. Например след прием на храна е строго препоръчително изплакването на устата с вода. Може да се използват и допълнителни продукти за орална хигиена като вода за уста.


Важно е и храненето. Избягването на сладки и нишестени храни и храни, приготвени с бяло брашно, ще помогне за поддържането на зъбите здрави. Добре е да се ограничат още киселите храни и газираните напитки, защото рискът от увреждане на зъбите е двоен - заради киселината и заради захарта.