Подбедрицата се състои от две успоредни кости – голям пищял (Tibia) и малък пищял (Fibula). Тибията е разположена от вътрешната страна на крака, а фибулата от външната, като двете кости са свързани неподвижно една спрямо друга. Горният край на големия пищял, заедно с бедрената кост и така нареченото колянно капаче (Patella), участват в образуването на колянната става.
 
Колянната става е укрепена от здрави връзки, две от които преминават през самата ставна кухина. Тази става позволява сгъването и разгъването на подбедрицата на 180°, като разгъването на ставата се възпира не от стоящото отпред колянно капаче, а от връзките на самата става.
 
Колянното капаче има триъгълна форма с основа разположена нагоре и ъгъл надолу, като неговата функция е защитна и основно място за залавянето на един от мускулите на бедрото. При ражнаденето си децата нямат патела и тя постепенно се формира и изгражда в сухожилията на четириглавия бедрен мускул. Колянното капаче е с грапава външна повърхност и гладка вътрешна – насочена към ставата, а размерите му при възрастен човек са около 5 см ширина и дължина.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тибията (големият пищял) е масивна, дълга кост поемаща тежестта в подбедрицата. В горния си край тя има медиален и латерален кондил (изпъкналост), чиито повърхности контактуват с бедрената кост. Отпред на костта се забелязва и специфична изпъкналост (Tibial Tuberosity), която лесно може да напипате с ръка точно под коляното.
 
А усещали ли сте кокалчетата от вътрешната страна на глезена си? Да, въпреки че ги наричаме „кокалчета“, това не са отделни кости, а са част от тибията представляващи специфични изпъкналости (Medial malleolus) в долната част на костта. Имено тази особеност на костта принуждава производителите на обувки да се съобразяват с анатомията и да произвеждат обувките с леко изрязан горен край при отвора.