Рискът от рак, сутрешната кашлица на пушача, загубата на вкус или преждевременното остаряване ни убеждават в по-голяма степен да кажем „Стоп“ на цигарите? Въпросът от години вълнува учените и лекарите, които се борят с вредния навик на пациентите си.  
Възприемането на риска от цигарите е ключовият фактор, който влияе върху решението на настоящите възрастни пушачи да преминат към тютюневи и никотинови изделия с намалена вреда. Потребителите на IQOS са с най-задълбочени познания за това какво причинява тютюнопушенето на здравето и какви са предимствата на спирането на цигарите и замяната им с друга никотинова алтернатива. Това показват 4 проучвания на Филип Морис Интернешънъл, проведени в Япония. Данните бяха изнесени на Петия научен форум за намаляване на вредата от тютюна в Атина, където експерти обсъдиха „епидемията“ от тютюнопушене и научните данни за намалената вреда на новите бездимни алтернативи на цигарите. 


Япония отбеляза безпрецедентно намаление на пушачите след навлизането на устройството с нагряване на тютюн на пазара – от 20 на 13% само за 6 години.   


Проучване на възприятието за риск по 18 показателя, които представляват последици от пушенето, показват най-честите страхове, свързани с него. Сред възприеманите като най-високо рискови от хората са ракът на белия дроб и ракът на гърлото. Ранната смърт, състаряването и респираторните инфекции се възприемат като среден риск. Като най-малко рискови хората посочват характерните кашлица и загуба на вкус от редовния цигарен дим.  „Пушачите подценяват риска – това се вижда от редица проучвания, които показват, че те погрешно смятат електронните цигари или снуса за еднакво или по-вредни от пушенето. IQOS потребителите се интересуват от риска на пушенето най-много от всички категории и имат най-голямо разбиране за предимствата от бездимните алтернативи на цигарите“, представи данните от проучването Сузана Алмусави, мениджър „Регулации и потребителски проучвания“ във Филип Морис Интернешънъл. 


 „Повишаването на продажбите на IQOS в Япония e пряко свързано с понижаването на продажбите на цигари в страната. 93% от хората са били редовни пушачи, когато са преминали на алтернативата, а днес 84% от тях вече не пушат“, казва Ондрий Кумал, директор External affairs във ФМИ. 

 

тютюнопушене2

Източник: Shutterstock


Мотивацията на пушачите да изберат иновативен продукт, с който да си доставят необходимия никотин с намалена вреда, се различава в отделните държави. В Япония водещи причини според запитаните потребители са „по-добрият избор от цигарите“, „значително намалените нива на излагане на токсични вещества“ и „по-малко вреден продукт“, докато в Германия влизат в конкретика – поребителите сочат количествена причина -  90% по-малкото вредни вещества  в аерозола спрямо цигарения дим. В Италия и Русия посочват „значителното редуциране на вредните вещества“.  


Учените: 30% спират никотина изцяло

Целта ни е да направим така, че хората да спрат цигарите. А ако не могат да го направят и се провалят в това усилие – да преминат на по-малко вредни продукти. Около тази позиция се обединиха медицински специалисти и експерти по обществено здраве от цял свят. 
Статистиката показва, че 65% от хората, които се опитват да откажат цигарите продължават да пушат година по-късно. 


„Използвайки продукти с намалена вреда, редуцираме болестите – множество проучвания потвърждават, че не никотинът е проблемът, а токсичните вещества, които се отделят при горенето на цигарите. След само 5 дни превключване на негорими изделия токсичните вещества в урината на бившите пушачи влизат в нивата на тези, които не пушат. Виждаме подобрение във васкуларната и в сърдечната функция, което е свързано с намаления прием на карбомоноксид. В същото време пушенето намалява и сме очакване да има непросредствен ефект върху заболеваемостта от свързани с пушенето болести, така както се случва в Швеция заради ползването на снус вместо цигари“, посочва и известният гръцки кардиолог проф. Игнатиос Икономидис. 
 

 

тютюнопушене3

Източник: SCOHRE


Проучване сред хората, които са използвали алтернативи с намалена вреда в Гърция показват обнадеждаващи данни: 30% от тях са спрели да пушат или използват алтернативи изобщо. Голяма част от потребителите на електронни цигари са преминали на устройства с нагряване на тютюн. 50% от хората, преминали на тях са намалили количеството на стиковете тютюн, които използват до под 10 на ден. 


„Най-добрият начин да елиминираш пушенето не е да забраниш цигарите, нито да промениш навиците на хората, а да им дадеш заместител, с който е научно доказано, че си вредят по-малко“, казва и италианският кардиолог доц. Джузепе Бионди Зокай от Факултета по медицински и хирургични науки и биотехнологии на Университета Сапиенца в Рим. По думите му бездимните продукти трябва да бъдат разглеждани като помощно средство за спиране на пушенето, каквато е практиката във Великобритания. По-ниското облагане на алтернативите с намалена вреда е също важен стимул за пушачите да преминат на нея.  Така е в Швеция, където цигарите са скъпи, а снусът е с по-малки акцизи. Икономическите експерти изчисляват загубите на държавите от болести, свързани с пушенето на десетки милиарди. Огромни средства за лечение на сърдечно-съдови, онкологични и респираторни заболявания могат да бъдат спестени, ако дори само половината пушачи преминат на алтернативи.  Различните цени на цигарите и продуктите с намалена вреда съобразно риска биха могли естествено да подтикнат потребителите да изберат алтернативите, смятат експертите.


 „Алтернативите са в пъти по-ефективно средсто за отказване на цигарите от медикаментите. Пушачите не се чувстват болни и нямат нужда от рецепти, за да си вземат никотина след закуска или след обяд. Всеки човек има различни предпочитания и затова трябва да има избор“, обяснява и друг кардиолог, посветил се на борбата с цигарите – Константинос Фарсалинос.