Наградите „Ласкер“, които се раздават всяка година от 1945 г. насам, са сред най-престижните признания в медицинския свят. Всяка от наградите в четирите главни категории бива предоставена с хонорар от 250 000 долара. Отличията се присъждат от фондацията „Албърт и Мери Ласкер" на изследователи, клинични учени, медици и държавни служители, допринесли за разбирането, лекуването, диагнозата и превенцията на някое заболяване. Понастоящем цели 86 носители на награда „Ласкер“ впоследствие са станали и Нобелови лауреати. 

 

Тазгодишните победители са шотландски ветеринарен лекар, разработил т.нар. „мляко в анестезиологията“, двама учени, допринесли с работата си за разбирането ни на функцията на хистоните, и изследовател, чиято новаторска работа в областта на биологията на РНК, проправи път за ново поколение женски учени. 


 

  • Наградата за клинична медицина

 

бе връчена на Джон Б. Глен за разработването на най-широко използваното в света анестетично лекарство - пропофолът. Често наричан "мляко“ заради белия си, мазен външен вид, пропофолът предизвиква бързо седация и амнезия, когато се инжектира. Освен в операционните зали и отделите за спешна помощ, той се използва в амбулаторните клиники за процедури като колоноскопията. 

 

Пропофолът получава одобрение от страни като САЩ и Великобритания през 80-те години и до 2016 г. той успява да помогне на над 190 милиона души, което става и причината да бъде определен от Световната здравна организация като лекарство от съществена важност.

 

  • Наградата за фундаментални медицински изследвания

 

получиха Чарлз Дейвид Алис от Рокфелерския университет в Ню Йорк и Майкъл Грънстейн от Калифорнийския университет в Лос Анджелис за работата си върху хистоните - алкални протеини, около които е навита ДНК, за да се побере в ядрото на клетките. Резултатите от изследванията на двамата учени показват, че ролята на хистоните далеч не се изчерпва с това, ами е тясно свързана с регулацията на генетичната активност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Докато наградата им е за основна наука, практическите следствия за техните открития са дълбоки. Разработчиците на лекарства използват техните открития, за да предложат нови лечения, включително на рак (например, лекарството Zolinza).

 

  • Наградата за специален принос към медицинската наука

 

отиде при Джоан Стейц от Йейлския университет. Д-р Стейц е отличена не само заради работата си върху РНК заедно с пионерите в молекулярната биология Франсис Крик и Джеймс Уотсън. Днес тя има собствена лаборатория в университета в Йейл и е известна с подкрепата си към жените учени в област, която все още е доминирана от мъже.