Незаменимите (есенциални) аминокиселини съставляват група от девет аминокиселини, които не могат да бъдат произведени в тялото, затова трябва да бъдат набавяни чрез храната.


Градивните елементи на протеините, аминокиселините се свързват, за да образуват полимерни вериги. Всеки протеин има своя собствена уникална аминокиселинна последователност, която определя огромния набор от функции на протеините.

 


Има три групи аминокиселини: незаменими, заменими, условни. Незаменимите аминокиселини при човек са - хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. 


Хистидинът е незаменима аминокиселина при деца, това обаче не е така при възрастните, освен ако не е засегната бъбречната функция на организма. Хистидинът е необходим за растежа на човешкия организъм. Също така е важен за поддържането на нервната система и е метаболит на невротрансмитера хистамин.

 

Най-важната роля на хистидина е да метаболизира и регулира тежките метали, включително желязо, мед, молибден, цинк и манган. Тяло с ниско съдържание на хистидин, но с високо съдържание на метали, бързо изчерпва всички запаси от хистидин, причинявайки дефицит на минерални ензими.


Изолевцинът е известен с това, че участва в добавки за издръжливост при спортисти. Трите основни аминокиселини изолевцин, левцин и валин съставляват до 70% от всички човешки протеини. Изолевцинът играе роля във възстановяването на тъканите, синтеза на хемоглобин и регулирането на глюкозата в кръвта и енергийните нива. Изолевцинът също може безопасно да се консумира в относително големи количества, което го прави популярна съставка в спортните добавки.


Левцинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига. Левцинът подпомага метаболизма на мазнините, без да намалява мускулната маса. Поради тази причина левцинът често се използва като добавка за отслабване, но действа най-добре в комбинация с правенето на упражнения. Веганите са склонни да имат ниски нива на левцин, тъй като тази аминокиселина се съдържа главно в месото и млечните продукти.


Лизинът е необходим за усвояването на калция и следователно е от съществено значение за нормалното функциониране на мускулите и нервната система. Лизинът допълнително подпомага производството на колаген и карнитин (L-carnitine). Веганите и вегетарианците могат да открият източници на лизин в бобовите растения.

 

Недостигът на лизин може да доведе до симптоми като забавяне на растежа, умора, гадене, световъртеж и безплодие. Може да се използва за намаляване на броя на пристъпите при пациенти с неврологични заболявания, обаче диети с ограничено количество лизин се препоръчват при пиридоксин зависима епилепсия.


Библиография:
Hou Y, Yin Y, Wu G. Dietary essentiality of "nutritionally non-essential amino acids" for animals and humans
Hou Y, Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids
Reeds PJ. Dispensable and indispensable amino acids for humans