Някои части на тялото, които са имали своята роля и функция при прадедите ни, днес са напълно ненужни. Ето кои са те: 
 
  • Опашката. Макар днес тази кост да е закърняла, при прадедите ни тя е имала своите функции. Дори и в момент от ембрионалното развитие се наблюдава нещо, което наподобява опашка.
  • Зърната при мъжете. Истината е, че в най-ранното си развитие плодът преминава през едни и същи етапи, след това започва диференцирано развитие според пола.
  • Мъдреците. С течение на времето, челюстите се смаляват, което означава, че няма достатъчно място за мъдреците. Според някои изследователи в миналото хората вероятно са губили повече зъби през живота си, като по този начин се е освобождавало и повече място за мъдреците.
  • Настръхване на космите. Така животните плашат потенциалния си нападател, тъй като с настръхването на козината, те изглеждат по-големи, отколкото всъщност са. Сред хората обаче този инстинкт не е от особено значение.
NEWS_MORE_BOX
  • Плика семилунарис (трети клепач). Това е малката кожна тъкан в окото, която се намира във вътрешния ъгъл. Става дума не за подутината във вътрешната част на окото, а кожата точно до нея. Според много изследователи това е бил трети клепач. Такава мембрана се среща при птиците, влечугите, земноводните. Тя може да овлажнява окото, като в същото време позволява на животното да вижда.
  • Ушите. Всъщност, не целите уши. Има животни, при които ушите могат да се движат в различни посоки, което им позволява да чуват по-добре. При хората обаче външната част на ухото не служи за такива цели.