Кифлички, гофрети, кроасани, ароматни хлябове, бутерки, сладкишчета, палачинки – тези изделия имат две общи неща: могат да съдържат маково семе и могат да ви провалят на тест за наркотици.
 
Тестовете за наркотици са законна проверка преди започване на определена рискова работа, при спортни състезания, получаване на разрешителни или при пътно-транспортни произшествия. 
 
Макар да звучи като градска легенда, консумацията на маково семе може да резултира в положителен тест за опиати – незаконни и пристрастяващи вещества от рода на опиума. 
 
Маковото семе идва от същото растение, от което се приготвя морфин – Papaver somniferum, познат в България като Сънотворен мак. Поради тази причина, в наркотичните тестовете за урина могат да бъдат установени следи от морфин, опиум или техни подобни химични съединения след консумацията на минимално количество маково семе.
 
Опиумът е млекоподобно пихтиесто вещество, което се формира естествено в сънотворният мак. То съдържа множество алкалоиди - азот съдържащи вещества. Някои алкалоиди могат да наподобяват или да брокират различни невротрансмитери – химикали, свързващи се с мозъчни рецептори, осъществяващи пренос на информация. Те могат да променят възприятията за болка, еуфория и дори да водят да пристрастяване.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Подобен алкалоид е морфинът, намиращ се в опиума. Той е мощно обезболяващо средство и прекурсор за производството на хероин.
 
Маковото семе не съдържа значителни количества алкалоиди, но по тях могат да останат остатъчни следи от алкалоидите при събиране и обработка на семената. Тези остатъчни следи са в пъти по-малки от стандартната доза морфин, но тестовете на урина са изключително чувствителни и могат да отчетат дори тези малки количества като остатъчна следа от приема на опиати.
 
В повечето изследвания консумацията на едно-две печива, съдържащи маково семе, няма да отчетат наличие на опиати повече от 80-150 нанограма на милилитър урина, а стандартният праг за доказуема злоупотреба със забранени вещества е около 2000 нг/мл. 
 
Въпреки това се съветва избягването на маково семе 48 часа преди полагането на какъвто и да било тест за наркотични вещества – винаги са възможни фалшиви положителни или завишени резултати, а наличието на дори микроскопични количества опиати може да доведе до усложнения и проблеми, които лесно могат да се избегнат.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: