Здравето на костите се определя както от генетичните заложби, така и от факторите на околната среда и начина на живот. Храненето и физическата активност, както и оптимизиране на натоварването на ставите и костите, имат важно значение за поддържане на костното здраве. Установено е, че костите имат нужда от множество хранителни вещества, калций и фосфор, за да бъдат здрави.

 

Растежът, здравината и съставът на костите зависят от действието на някои хормони, които регулират както калциевия и фосфорния метаболизъм, така и процесите на разграждане и образуване на костна тъкан. Тези хормони реагират на промените в нивата на калция и фосфора в кръвта и действат не само върху костите, но и върху други тъкани като червата и бъбреците. При нормални условия една част от калция, приеман с храната, се абсобрбира от организма, а друга се секретира в храносмилателния тракт. Обикновено в организма се установява баланс между количеството приет и отделен калций. Костната тъкан постоянно се разгражда и образува отново. При ниски нива на калций или фосфор в кръвта хормоните набавят необходимите количества от костите. По-продължителното време, в което това се извършва, води до отслабване на костите и повишен риск от фрактури.


 

Половите хормони имат важно значение за здравето на костите - например по време на пубертета са увеличени както половите хормони, така и растежните фактори, което осигурява повишеното образуване на костна тъкан. Женският полов хормон естроген и мъжкият полов хормон тестостерон имат влияние върху костното здраве при мъжете и жените. Естрогенът, синтезиран в ранния етап на юношеството, увеличава растежа на костите. Високите нива на естроген, които са характерни за крайните етапи на юношеството, имат важно влияние, тъй като прекратяват прекомерния растеж. Те затварят хрущялните пластинки в краищата на дългите кости, които преди са им позволявали да нарастват. Естрогените влияят на остеобластите - костни клетки, които предотвратяват разграждането на костната тъкан във всички етапи на живота. Освен това, естрогенът стимулира образуването на костна тъкан. Спадът в нивата на естрогена при менопауза е свързан с бърза загуба на костна плътност.

 

Хормоналната терапия, която се е използвала за предотвратяване на тези процеси, не е подходяща поради повишен риск от рак на гърдата, инфаркт, тромбози и сърдечносъдови заболявания. Тестестеронът има важно значение за растежа на костите, тъй като действа директно върху костите и растежа на мускулите. Това, от своя страна, води до увеличаване на мускулната маса и повишено натоварване на костите, което е свързано с повишено образуване на костна тъкан. Тестостеронът също е източник на естроген в тялото, тъй като той се преобразува в естроген в мастната тъкан. Естрогенът е важен за здравето на костите както при мъжете, така и при жените.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45504/