Проучване на екип от университета в Ливърпул, Англия, доказва, че рискът от ухапване от куче зависи пряко от особеностите на характера ни. Английските учени установяват и една специфична група хора, които се отличават с най-висок риск да станат жертва на такъв инцидент.

 

Оказва се, че хората, склонни към депресивни състояния и повишена тревожност, напълно несъзнателно провокират агресивно поведение отстрана на кучетата. Опасността за тях е около 3 пъти по-висока.


 

Допълнителното раздробяване на групата на най-застрашените хора показва още една интересна особеност. Рискът от ухапване от четириногите зависи и от пола на човека, като по-застрашени в това отношение са мъжете.

 

Така се оказва, че в най-рисковата група за ухапване от куче попадат мъжете, страдащи от хронична тревожност или склонни към депресивни състояния.

 

Учените предполагат, че кучетата инстинктивно усещат тези особености в поведението на човека и това отключва агресивната им реакция. Така хора, които веднъж са ставали жертва на ухапване от куче и изпитват страх и тревожност при среща с четириного, са застрашени инцидентът да се повтори. Това обяснява наблюдаваната интересна статистика, сочеща, че има много хора, нападани от кучета повече от веднъж.

 

Данните са събрани след проучване сред близо 700 души, които поне веднъж са били нападани от куче. При всеки от тях инцидентът е оставил различна по тежест психологическа травма, но дори и хората, които са са отърсили от преживяното в най-сериозна степен, реагират с повишен страх при преминаване покрай куче. Това повишава риска инцидентът да се случи отново.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Интересното проучване поставя нов аспект за разглеждане на въпроса за превенцията на ухапванията от кучета. Оказва се, че решение на проблема трябва да се търси не само чрез превенция на агресивното поведение на животните, но и чрез подобряване отношението на човека към тях.

 

Най-сериозни мерки следва да се вземат за предпазване на хората от най-застрашените групи, за да се намалят тревожните прояви при срещата им с куче и да се редуцира риска те сами да провокират агресията му.