Най-големият вътрешен орган в човешкото тяло е черният дроб. При възрастните той може да тежи между 1,2 и 1,5 кг, а дори и малко повече. Смята се, че е приблизително 22 см дълъг и широк около 10 см. Разположен е зад долните ребра и под диафрагмата. 


Черният дроб е съставен от 2 основни части или лобове. Всеки лоб е допълнително разделен на 8 сегмента, а всеки сегмент има приблизително 1000 лобове.

 


В сравнение с останалата част от тялото, през черния дроб преминава значително количество кръв - около 13% от кръвта преминава през него.

 

Този орган е жизненоважен за метаболитните функции на организма и имунната система. Той е отговорен за разграждането на стари и повредени червени кръвни клетки. Без функциониращ черен дроб човек не може да оцелее. Черният дроб има различни функции, включително разграждане на вещества, извеждане на токсини от организма и т.н. Този жизненоважен орган също разгражда алкохола в кръвта, както и много лекарства, които човек приема.


Черният дроб съхранява витамини, както и минерали като мед, желязо и ги освобождава, ако тялото се нуждае от тях. Той още помага за разграждането на мазнините, като това е необходимо за образуването на енергия. Черният дроб също разгражда протеините. Страничният продукт на този процес се нарича амоняк, който може да бъде токсичен за организма в големи количества. Черният дроб превръща токсичния амоняк във вещество, наречено урея


Черният дроб притежава способността да се регенерира. Това означава, че чернодробната тъкан може да се възстанови до известна степен. Тогава се увеличават съществуващите клетки, а новите започват да се размножават. Невероятно е, че в рамките на седмица след отстраняване на 2/3 от черния дроб, той може да възвърне същото тегло.

 

Има различни заболявания, които могат да засегнат черния дроб и неговите функции. Най-често срещаните състояния са автоимунен хепатит, свързан с унищожаване на здравата чернодробна тъкан. То може да доведе до цироза и други увреждания на черния дроб. Безалкохолното мастно чернодробно заболяване също уврежда черния дроб.

 

Хемохроматоза е състояние, което причинява излишък на желязо в тялото. Прекаленото много желязо се счита, че уврежда черния дроб. Възпаления на черния дроб причиняват още хепатит А, В, С и т.н.

 

Има над 100 вида чернодробни заболявания. Много от тях започват като грипоподобни симптоми и преминават към по-тежки признаци на увреждане като тъмно оцветена урина, жълтеница и др.