Професор Кристиян Алберт Теодор Билрот е немско-австрийски лекар и един от най-големите хирурзи на 19-и век. Той е считан за основоположник на съвременната коремна хирургия. Роден е през април 1829 г. в семейството на свещеник. Първоначално започва да се занимава с музика, но в последствие се отказва и решава да се отдаде на медицината.

 

В училище Теодор Билрот бил смятан за глупав. Не можел да свърже две изречения без усилията на майка му и логопеда. Отдавала му се единствено музиката. По настояване на майка му той започнал да учи медицина. Завършва в университета в Гьотинген и Берлин. След дипломирането си през 1852 г. заминава за Виена, където редовно посещава лекциите на изтъкнати учени и лекари. Там учи хирургия при Фердинанд Ритер фон Хебра.


 

Теодор Билрот е този, който в края на 19 век въвежда белите престилки като задължително облекло за лекарите, той се счита за един от най-влиятелните лекари на века. И до днес се прилагат операции „по Билрот“, които са широко прилагани в коремната хирургия. Прилагат се най-вече като част от лечението на язва на стомаха. Билрот ръководи няколко епохални операции като първата езофагектомия през 1871 г., първата ларингектомия в 1873 г. и първата успешна гастректомия, която заслужено получава световно признание.

 

Във Виена д-р Билрот ръководи хирургична клиника, а също така става и професор по хирургия в университета във Виена. Обикновено хирурзите са скарани с писането и говоренето, но на Билрот му се отдавало. На 29 години го поканили за професор в университета в Цюрих. На лекциите му, студентите го следели с интерес.

 

Последната му воля била след смъртта му да не бъде аутопсиран. Той смятал, че рейнското вино и цигари ще бъдат причината, която ще го вкарат в гроба. И макар думите му „Медицината е моята законна жена“ да останат завинаги в историята, радостта в живота му дарява друга любов, а именно музиката. В писмо до Брамс той открито казва, че въпреки всички постижения, които са зад гърба му най-щастлив го е правила именно неговата музика.