Физическият източник на алкохолната зависимост е открит в главния мозък на човека, в структури отговарящи за реакциите ни в опасни ситуации, твърди проучване направено от съвместната работа на Кеймбриджския университет, университет в Уорик и университет „Фудан“ в Шанхай.

 

Алкохолната зависимост е болестно състояние – едно от най-честите и тежки психични заболявания.


 

Повече от 3 милиона смъртни случая годишно са обвързани с приема на алкохол, твърдят от СЗО според проучване, проведено през 2018 г.

 

Около 5,1% от болестите в света също са обвързани с консумацията на алкохолни продукти.

 

Медиалната орбитофронтална кора, намираща се в предната част на главния мозък е обвързана с разпознаване на опасни и стресови ситуации. Тя изпраща сигнали до сивата периакведуктална материя (dPAG), а тя от своя страна инициира защитните реакции на тялото.

 

В случаите, когато има дисбаланс в контакта между двете зони, рискът от развитие на алкохолна зависимост е значително повишен.

 

Алкохолът потиска действието на dPAG и намалява способността на човек да възприема негативни сигнали и да предвижда опасности. Така човек започва да възприема единствено добрите качества на алкохола и пропуска рисковете, които крие.

 

Според учените това е една от причините за компулсивен прием на алкохол.

 

Друг вариант е dPAG да е хиперстимулиран при хора с алкохолна зависимост, поставяйки ги в постоянен стрес и неудобство. Това води до допълнителен прием на алкохол за понижаване на притеснението.

 

За учените това е потенциална причина за импулсивен прием на алкохол.

 

Откритията първоначално са направени върху лабораторни модели, но успешно се транслират и върху живия човешки организъм, споделя един от авторите пред MedicalXpress.

 

Проф. Тревор Робинс от катедрата по психология в Кеймбридж казва, че е впечатляващо да бъде доказана връзката между центъра, разпознаващ опасността и факторите, водещи до алкохолна зависимост.

 

Направените в началото хипотези се потвърждават от анализа на скенерни изображения на над 2000 пациента от Англия, Германия, Франция и Ирландия.

 

Участниците са изследвани с функционален ядрено-магнитен скенер, проследяващ промените в мозъчната активност.

 

Учените забелязали, че при пациенти зависими от алкохол, при изпълнение на задача и липса на награда (негативни емоции) връзката между двете мозъчни структури е много намалена.

 

В другите случаи, хиперстимулирания dPAG в състояние на покой също е по-чест при участници с алкохолна зависимост.

 

Публикацията е направена в Science Advances

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-02-neural-roots-alcoholism.html?fbclid=IwAR1doPpZdL8bJdtQzI9KNzUR6gjA0qDUtU6LNn7mXt6IMAlnFhclLMCoR2k

https://advances.sciencemag.org/content/7/6/eabd4074