Учените все още не знаят защо някои хора развиват автоимунни заболявания, а други не. Смята се, че генетичната предразположеност и факторите на околната среда играят роля в развитието на много от тези състояния.

 

Проучванията показват, че някои видове автоимунни заболявания, като болестта на Хашимото и мултиплена склероза, възникват по-често при хора с определени кръвни групи. Необходими са по-задълбочени проучвания, за да бъде разгадана напълно тази връзка.


 

Възпалително заболяване на червата

 

Има два основни вида възпалително заболяване на червата - улцерозен колит и болест на Крон. Кратък преглед върху някои от последните данни за възпалително заболяване на червата и кръвните групи:

  • Китайско проучване от 2016 г. не открива връзка между типа кръвна група и разпространението на болестта на Крон в група от 293 души. Въпреки това учените установяват, че хората с кръвна група AB реагират по-добре на лекарството инфликсимаб, докато тези с кръвна група А изглежда имат повишен риск от липса на отговор на това лечение;
  • Проучване от 2020 г. не е открило връзка между честотата на улцерозен колит и кръвната група в група от 129 пациенти от Тайван;
  • Проучване от 2020 г. от Корея показа възможен проктетивен ефект от наличието на кръвна група 0 срещу болестта на Крон;
  • Проучване от 2014 г., включващо участници от Италия и Белгия, демонстрира подобни резултати на корейското проучване от 2020 г. по-горе, което показва, че хората с кръвна група 0 имат по-малък риск за развитие на болестта на Крон или от развитието на тежка форма на болестта

Множествена склероза

 

Множествена склероза е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система атакува защитния слой около нервите, наречен миелин (демиелинизация).

 

Проучване от 2019 г. е установило, че в група от 265 души, тези с кръвна група A+ или B+ са имали повишен риск от развитие на множествена склероза. Проучването е установило също, че хората без антигени A, B или Rh+ са с намален риск от развитие на състоянието.

 

Целиакия

 

Учените не са установили връзка между целиакия и типа кръвна група. Повечето хора с целиакия имат антитела в кръвта си, специфични за болестта. Теоретизирано е, че целиакията може да се предава чрез кръвопреливане, но шведско проучване, изследващо повече от милион души за период от 44 години, не откри доказателства в подкрепа на това твърдение.

 

Tиреоидит на Хашимото

 

Tиреоидитът на Хашимото е най-честата причина за понижена функция на щитовидната жлеза. Причинява се от имунната система, която атакува и уврежда клетките на щитовидната жлеза.

 

Проучване от 2019 г. е открило доказателства, че е възможно да има връзка между наличието на кръвна група 0 и тиреоидит на Хашимото. В проучването е включена група от 958 души със заболяване на щитовидната жлеза, като 550 от тях са имали болестта на Хашимото.

 

Установено е, че съотношението на хората с кръвна група 0 е по-високо сред тези с Хашимото, отколкото при хората с други заболявания на щитовидната жлеза. Също така е установено, че автоимунните заболявания се наблюдават значително по-рядко при хора с кръвна група AB.

 

Алопеция ареата

 

Алопеция ареата е автоимунно състояние, което води до косопад на петна. Проучване от 2018 г. не е открило връзка между развитието на алопеция ареата и конкретна кръвна група. Въпреки това е открито, че алопеция ареата има малка, но статистически значима връзка с Rh+ кръвни групи.

 

Булозен пемфигоид

 

Булозният пемфигоид е рядко автоимунно заболяване, което причинява обриви и мехури. Проучване от 2016 г. не е открило доказателства, свързващи типа кръвна група с вероятността от развитие на пемфигоидна болест.


Референции:
1. Healthline. Are Certain Blood Types More Prone to Autoimmune Diseases?
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). The Prevalence of Autoimmune Disorders in Women: A Narrative Review
3. PubMed Central. ABO blood groups and rheumatic diseases
4. Journal of Preventive Epidemiology. Prevalence of ABO and Rh blood groups in systemic lupus erythematosus and their association with disease activity