Съществуват медицински състояния, които водят до наличието на много неприятна телесна миризма. В някои случаи миризмата може да бъде на варено зеле или запарени крака, дори на гниеща риба. Състоянията са редки, но симптомите им са остри, а понякога – опасни за здравето.
 
Необикновената телесна миризма често е признак на по-сериозен проблем, най-често на дефект в метаболизирането или разграждането на поетата храна.
 
Добър пример е състоянието, наречено триметиламинурия или „синдром на рибна миризма“. Телата на страдащите излъчват миризма на разлагаща се риба, понеже метаболизмът им не успява да разгради съединение, познато като триметиламин, характеризиращо се с миризма на развалена риба. 
 
Триметаламин се произвежда в телата на всички хора, особено от чревните бактерии, които го отделят при храносмилането на яйца, черен дроб и риба. Наличието на съединението не е проблем за организма, понеже се превръща в безмирисна молекула от специален чернодробен ензим (флавин-съдържаща монооксигеназа). Хората, страдащи от синдрома на рибната миризма обаче, носят генетична мутация, която не позволява правилното синтезиране на чернодробния ензим. Без достатъчни количества от ензима, триметаламинът се натрупва в тялото и евентуално се отделя чрез пот, урина и дори чрез издишане.
 
Неприятният мирис при това състояние може да се избегне чрез промени в диетата за избягване на съединенията -прекурсори или чрез вливане на антибиотици за потискане на бактериите, отделящи триметаламин. Макар да има неприятен симптом, заболяването не застрашава човешкото здраве.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Друго състояние обаче, познато като изовалерианова ацидемия пряко застрашава човешкия живот. То води до отделянето на неприятна миризма на запарени, потни крака. Състоянието може да доведе до мозъчни увреждания и дори фатален изход, особено при деца. Характеризира се с невъзможност за пълното разграждане на аминокиселината левцин. Тя се разгражда само до изовалерианова киселина, имаща тежкия мирис на сирене.
 
Макар да е само неприятна за обонянието извън тялото, вътре в него натрупването на тази киселина е животозастрашаващо. Има тежки токсични ефекти върху централната нервна система, уврежда нервни тъкани и може да причини забавяне в развитието на много пациенти. 
 
За още заболявания, свързани с отделянето на телесна миризма, прегледайте приложеното видео: