Решението за даряване на кръв може да спаси живот или дори няколко, тъй като от нея могат да бъдат извличани различни клетки - червени кръвни клетки, тромбоцити и плазма - които могат да се използват и при няколко пациенти със специфични състояния.


Д-р Джеймс Ф. Кени, председател на Катедрата по спешна медицина в университетската болница Стейтън Айлънд, Ню Йорк откроява най-често битуващите митове и подчертава жизненоважната същност на кръводаряването.


На първо място не съществува риск да се разболеете, споделя специалистът. В рамките на приблизително 48 часа от даряването, обемът на кръвта се нормализира - предимно чрез увеличаване на плазмата. В рамките на 4-8 седмици тялото ще замести всички изгубени червени кръвни клетки.Друг мит е, че възрастните не могат да кръводаряват. След навършване на 16 години и всеки с тегло над 50 килограма може да дарява. В Обединеното кралство донорите трябва да са на възраст 17–66 години. Хората, които са дарили кръв преди това, обаче могат да продължат да дават кръв до навършване на 70-годишна възраст. Всеки, който е на възраст над 70 години, но е дарявал кръв през предходните 2 години, също все още има право да продължи.


Лицата, приемащи някои лекарства, включително антикоагуланти, антитромбоцитни, както и някои медикаменти за лечения за акне, не трябва да даряват кръв. Но независимо от това много медикаменти не са противопоказани.


Друг мит е, че кръводаряването е болезнено. Известна болка може да се усети само при навлизане на иглата, но тя е относително лека и краткотрайна.


Митове са и идеите, че кръводаряването е възможно само веднъж в годината. Истината е, че след като кръвните клетки се попълнят, което отнема до 8 седмици, е безопасно да дарите кръв отново. Поради това Американският червен кръст съветва хората да даряват кръв минимум на всеки 56 дни.


Често лицата с татуировки също се изключват като потенциални дарители, но това също не е правилно. Американският Червен кръст пояснява, че е нужно 3 месеца след татуировка да се изчака, в случай, че е направена в студио със съмнителен статут.


Кръвното налягане също не е проблем, освен в случаите, в които систолното налягане е над 180 милиметра живачен стълб (mm Hg) и диастоличното - над 100 mm Hg.


Източници:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-blood-donation
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/blood-products-why-should-i-donate-blood