Кафето или по-скоро активната му съставка – кофеин, е най-използваният психоактивен наркотик на планетата. Има множество причини за популярността на кофеина и повечето от тях са свързани с някои прекрасни ефекти върху тялото.
 
На първо място – ободряващото, разбуждащо чувство, което влива енергия скоро след поглъщане. Това се дължи на факта, че кофеина „блокира“ свързването на аденозин в мозъка. Аденозинът е хормон, който води до умора и отпуснатост.
 
Кофеинът води до отделянето и на естествени стимуланти като глутамин и допамин. Тези неврохимикали подобряват настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина
 
При натовареност на организма, нуждата от енергия на тялото се допълва, като първо се изгаря гликоген, а след него започват да се топят мазнини. Кофеинът обаче нарушава този процес, карайки тялото да започне изгарянето на мазнини много по-рано, запазвайки гликогена за по-късен етап. Това е причината тялото да е по-енергично и да работи на по-бързи обороти с лекота. Поради тази причина, кофеинът се превръща и в най-популярния стимулант, използван в спорта. 
 
При умора, кофеинът подобрява концентрацията, понижава времето за реакции и подсилва паметта. 
 
При неразположение, лека простуда и главоболие, кофеинът отново идва на помощ. Той ускорява телесните способности за абсорбция на аспирин и ацетаминофен (парацетамол), което ги кара да робят по-бързо и по-продължително. Кофеин се добавя дори и в някои медикамнети против грипни и простудни състояния.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Уви, с това свършват добрите страни на кафето. Колкото повече кафе се приема от организма, толкова по-силна става нуждата от още кафе с времето. Причината – тялото изгражда толеранс към активната съставка. С всяка чаша, мозъкът се адаптира и изгражда все повече рецептори за аденозин. Това води до нужда от повече кофеин, който да блокира всички налични рецептори - придобита необходимост за достигане на енергийния прилив.
 
След прием на кофеин се отделят и значително повече стомашни сокове, които с времето водят до киселини, развитието на язви, гастрити и др. 
 
При поглъщането на много кофеин, някои хора започват да изпитват нервност, тревожност и безпокойство. Тези ефекти са продукт на адреналина, отделен когато кофеина превъзбуди мозъчните клетки. 
 
С времето се развива дори пристрастяване към кофеина, а опита за спонтанно отказване води до прояви на абстиненция – главоболия, умора, раздразнителност. 
 
При желание за отказ от кафето се съветва консултацията с диетолог – съществуват много заместители на кафе, които могат да са ефективни, както и начини за справяне с абстинентните симптоми.
 
За повече информация прилагаме следното видео: