Хромът е микроелемент, който има ключово значение за метаболизма. Неабходимите дневни дози хром са ниски, но, от друга страна, той осигурява много ползи за здравето. Този минерал има ключово значение за множество метаболитни процеси и недостигът му понижава активността на инсулина. Това води до нарушения в неговата обмяна и функция, което причинява дисрегурация на глюкозния метаболизъм. Това настъпва и при диабет.

 

Хромът влияе на нивата на кръвната захар и осигурява транспорта на глюкозата до клетките, където инсулинът може да извършва своите функции. Ето защо недостигът на този минерал води до нарушения в глюкозния толеранс. Дефицитът на хром се характеризира с високи нива на кръвната захар на гладно, повишена серумна концентрация на инсулин, което, от своя страна допринася за рязко понижаване на кръвната захар - хипогликемия. Освен това, недостигът на хром води до понижен брой рецептори за инсулин, повишено процентно съдържание на мастна тъкан и вътреочно налягане.


 

Някои състояния изискват по-висок прием на хром. Такива са:

  • Кърмене;
  • Инфекции;
  • Травми;
  • Хроничен стрес;
  • Интензивна и редовна физическа активност.

Хромът има значение за усвояването на въглехидратите и мазнините. Също така той стимулира секрецията на инсулин и увеличава ефективността на усвояване на глюкозата в клетките. По този начин осигурява контрол на апетита и понижава желанието за консумация на сладки изделия. Приемът на хром като хранителна добавка би могъл да допринесе за контрол на телесното тегло. След 70-годишна възраст се понижава серумната концентрация на хром в организма, което понижава ефективността на инсулиновото действие, води до дисрегулация в нивата на кръвната захар и развитие на диабет тип 2. При това заболяване се наблюдава повишено усвояване на хром, в сравнение със здравите пациенти.

 

При диабет тип 2 се наблюдава повишено елиминиране на хрома с урината и това може да доведе до хроничен дефицит, който може да бъде лекуван чрез прием на хранителни добавки. Обикновено те са под формата на хром пиколинат, който се състои от хром и пиколинова киселина. Тя действа като хелатен агент и улеснява постъпването на хрома през клетъчните мембрани. При интензивна физическа активност се препоръчва прием на 100-200 микрограма хром на ден, за да се осигурят необходимите нива на енергия, оптимално възстановяване и противодействие на умората. Хромът участва и в метаболизма на мазнините и допринася за стабилизиране на нивата на холестерола и триглицеридите. Множество проучвания са показали, че той притежава ценно действие за понижаване на “лошия” LDL холестерол и увеличава концентрацията на “добрия” HDL холестерол.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/como-regular-azucar-sangre-cromo_11289