Учени за пръв път установили наличието на връзка между високи нива на тиреоиден хормон и завишен риск от развитие на атеросклероза – състояние, в което артериите се стесняват и запушват от плакови отлагания и което се сочи за един от основните причинители на инсулти и инфаркти.  
 
Д-р Бано от ротердамския Erasmus University Medical Center, ръководител на проучване върху атеросклерозата с 9231 участници, активно проследява здравословното им състояние за период от 8 години. С течение на времето, учените установили, че хора на средна възраст със завишени нива на тиреоиден хормон наречен свободен тироксин (FT4) са изправени пред много по-висок риск от развитие на атеросклероза.  
 
Изследванията за свободен тироксин, които обикновено се назначават за диагностика на щитовидната жлеза могат да бъдат използвани и за идентифициране на хора с клинични и субклинични признаци на атеросклероза, което може да повлияе силно благоприятно върху прогнозата им. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-адекватни мерки могат да се предприемат.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Учените търсели връзка между функцията на щитовидната жлеза и субклинични прояви на атеросклероза. Те анализари десетки фактори, сред които кръвно налягане, триглицериди, холестерол, лекарствен прием, тютюнопушене и др. За 8-те години на изследването сред участниците (9231) били установени 1130 атеросклеротични събития и 580 фатални усложнения в следствие на атеросклерозата.
 
Анализът на тези данни разкрил, че най-близкият фактор, който споделяли заболелите били именно завишените нива на тиреоиден хормон.
 
Сърдечносъдовите заболявания и инсултът са водещ причинител на смъртност в целия свят, въпреки напредъка на медицинските науки в тяхното лечение и профилактика. Откриването на нов фактор, играещ все още неизяснена роля в развитието на тези заболявания дава ново оръжие на медицината, чрез което атеросклерозата може да се открива по-рано.