При тютюнопушенето, организма се приспособява към вредния навик и настъпва моделиране на някои основни негови функции. Пристастяването към никотин силно влияе на метаболизма и действа на същите мозъчни области, които са особено активни при глад и жажда. Явлението може да се разгледа на два етапа: когато е налице желание за пушене и последващият акт на пушене.
 
Мотивацията, желанието да се запали цигара при пушачите се диктува от повишените количества отделен кортизол. Произвеждан от кората на надбъбречната жлеза, този хормон на стреса се отделя в излишък при пушачите и мобилизира тялото и имунната система до пълна бойна готовност. Колкото по-дълго се отлага цигарата, толкова по-нервни стават никотин-зависимите под влиянието на все повече и повече отделен кортизол. Напрежението за ума и тялото нараства и е особено трудно да се потисне първичния инстинкт на нуждата.
 
При пушене имунната сила се понижава, в противен случай с вдишване на отровата от белите дробове биха настъпвали кашлица, гадене и световъртеж, както от първите цигари. След прием на никотин от цигарата, той стимулира друг хормон, наречен DHEA. Този невростероид влияе пряко на нервната система и има свойствата на антидепресант – подобрява настроението и придава спокойното усещане, че всичко е наред. Броени часове след пушене, завишените количества DHEA спадат бързо, настроението се влошава. Едновременно със спада на DHEA се активира отново потиснатата имунна система, която засича дразнението и често – възпалението в белите дробове, което поражда сигнал за опасност. Имунитета се мобилизира и последва ново отделяне на кортизол за подготовка на тялото за опасност. Повишения кортизол води до желание за още пушене и цикъла се повтаря. 
 
Това взаимодействие е нормално за човешкия метаболизъм, но тютюнопушенето силно го ускорява и цикличността му се повтаря много по-често, от колкото е здравословно. Небалансираните нива на кортизол, твърде високи или твърде ниски, влияят силно негативно върху мозъчната химия и могат да доведат до депресивни състояния с различна сила и продължителност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези състояния са само една част от причината за напълняване при отказ от тютюнопушене. За възстановявене на хормоналния баланс е необходимо време, а тялото трябва да се справя и със завишения кортизол, пораждащ стрес при дълго непушене. Комфортното поведение, като похапване на любими или сладки храни успокоява съзнанието. Но по-значимата част от наддаването на килограми се дължи отново на кортизола. Този хормон има функцията да потиска синтезата на инсулин и да притъпява клетъчната чувствителност към инсулин с цел кръвната захар (глюкоза) да е максимално достъпна за мускулните тъкани – те трябва да са готови за инстинктивния отговор на стрес „битка или бягство“. Съзадения по този начин чест дисбаланс на кръвна захар, се разбира от мозъка като недостиг на глюкоза и води до отделянето на стимулиращи апетита хормони, които карат инстинктивно да се търсят и приемат висококалорични храни, захари и въглехидрати.
 
В допълнение, кората на надбъбречната жлеза, която свръхпродуцира кортизол е твърде заета с тази функция, за да изпълнява вторичните си задължения, включващи производството на алдостерон – хормон, регулиращ минералното съдържание на тялото. Това води до повтарящи се неколкократно през деня спадове в кръвното минерално съдържание, което създава силен глад за солени храни, а след приема им се наблюдава и усилена жажда. 
 
Всички тези ефекти са причинени от никотиво-индуцирания дисбаланс на кортизол и водят до бързо напълняване. И продължителната употреба и отказа от пушене водят до подобни състояния, поради което се съветва, за трайното отказване от цигари да се потърси медицинска помощ. Специалистите могат да помогнат със съвети за режима на хранене, контрол над стреса и да предпишат медикаменти потискащи глада, докато се възобнови нормалния хормонален баланс.