Според изследване проведено в Columbia University College of Physicians and Surgeons, голяма част от жените докладват за осезаеми промени в настроението си, свързани с месечните им менстуални цикли. Между 3% и 9% от жените в репродуктивна възраст изпитват симптомите на предменструалното дисфорично разстройство, което често включва тежки депресивни симптоми.
 
До колко тези симптоми и промени в настроението се влияят от сезонните промени е акцент на изследването, ръководено от Джийн Ендикот, професор по клинична психология.
 
В допълнение към доказаното влияние на слънчевата светлина и количеството физическо натоварване над хормоналния баланс на тялото, с промяната на сезоните се променя и циркадния ритъм на организма, както и чувствителността към променящите се нива на естроген и прогестерон, потвърждава в изследването си проф. Ендикот.
 
Много жени са склонни бързо да преписват тези промени като симптом на постменструалния синдром, но това рядко е правилното заключение. 
 
Макар точните причини за появата на предменструалното дисфорично разстройство все още да не са изяснени, учените от щатския университет Колумбия смятат, че сезонните премени в атмосферните условия, основно температура и количество слънчева светлина, са непряк причинител на състоянието. Те водят до леки изменения в хормоналния баланс, към които споменатите 3%-9% от жените са особено чувствителни. 
 
Състоянието се характеризира с чести промени в настроението, повишена раздразнителност и по-бързо гневене, приливи и отливи на депресия, напрежение и тревожност, понижен интерес към обичайни дейности, нарушена способност за концентрация, влошаване на хранителните и сънни навици, повишена чувствителност в гърдите, ставни и мускулни болки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Понеже самото състояние все още не е напълно изяснено, методите за справяне с него са стого индивидуални. Според изследването на проф. Ендикот, най-ефективно се оказва лечението със специфичен клас антидепресанти, наречени SSRIs (селективни инхибитори на обратното свързване на серотонина). Тяхния прием се назначава преди началото на менструалния цикъл и се прекъсва щом започне менструалното кървене. При жените, страдащи от депресивни състояния, продукт на предменструалното дисфорично разстройство, са необходими 2-4 седмици лекарствен прием за облекчаване на депресията.
 
Друго особено ефективно лечение е когнитивната поведенческа терапия, чрез която се развиват умения за контрол над емоционалните реакции и промените в настроението.
 
Светлинната терапия също е ефективна, но предимно в студените и безслънчеви месеци. Тя имитира слънчевата светлина и подпомага биохимичните промени в мозъка, водещи до подобряване на настроението дори при жени с остра форма на предменструалния синдром.