Хормоналните съединения силно влияят на половото развитие (тестостерон, естроген), на енергийния метаболизъм и съхранението на полезни вещества (инсулин), на кръвното налягане (ренин-ангитонзин система), за изпълнението на механизма за оцеляване „битка или бягство“ (епинефрин, норедреналин), контрола над настроението и будността (серотонин) и още много други. 
 
Повечето хормони имат специфични действия в различните тъкани, но не се синтезират в тях. Инсулина е добър пример – синтезиран е от Лангерхансовите острови на задстомашната жлеза (панкреас), но има действия върху скелетната мускулатура, мастните тъкани, черния и дроб и други. 
 
Основно, хормоналните продукти се предвижват из тялото посредством кръвоносната и лимфната системи, където трябва да взаимодействат с ендотела – тънък слой епителни клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Ендотела е границата между съдовите стени и протичащата през кухините им кръв и плазма. Тази своеобразна бариера регулира достъпа на хормони и хранителни вещества до подлежащите на ендотела тъкани.
 
Пропускливостта на тази бариера може да се модифицира за увеличаване или ограничаване на достъпа на хормони до целевите им тъкани. Често, самите хормони сигнализират на ендотела за промяна в пропускливостта му, но някои заболявания и метаболитни нарушения също влияят на тази пропускливост и съответно – на ефективността на хормоналната активност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Някои хормони могат да регулират образуването на нови кръвоносни съдове, което увеличава или понижава динамичността на обменните процеси (ендотелин, ангиотензин 2, вазопресин и др.). Други са способни да контролират стесняването (вазоконстрикция) или разширяването (вазодилатация) на съдовете – такива вазоактивни хормони са серотонин, инсулин и норепинефрин. В човешкия организъм вазодилатацията увеличава, а вазоконстрикцията понижава общата площ за обмяна на вещества между ендотела и подлежащите тъкани.
 
В продължението на текста ще бъдат описани влиянията на различни заболявания върху хормоналния транспорт и баланс. Нарушението на хормоналния баланс може да бъде причинено не от недостиг на хормони или дисфункция на жлезите, а именно от нарушения в транспортирането им до тъканите.