Екзохормоните, както бе споменато в първа част на поредицата, способни да влияят върху поведението на околните се наричат феромони. Най-популярните съединения, за които често се твърди, че са феромони са андростенол, андростенон и андростадиенон.
 
Андростенолът е невростероид – съединение, което рязко променя възбудимостта на невроните. Характеризира се с осезаема мускусна миризма и е eдин от компонентитe на човешката миризма. Произвежда се основно в тестисите и в по-малки количества от яйчниците и кората на надбъбречната жлеза. Андростенолът е наличен в слюнката и потта и има способност да преминава кръвно-мозъчната бариера, където може да влияе пряко на централната нервна система. Той е най-добре изучения човешки феромон до сега.
 
Изследване на Р. Камински, публикувано в брой 317 на Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics от 2006 г., съобщава за добре изразени феромонни качества на андростенола с ясна способност за моделиране на поведенческите и социални реакции при хората. Най-силни били тези свойства при интимните контакти, когато чрез целуване, със слюнката се предава андростенол. В допълнение учените предполагат, че именно този феромон се използва при синхронизирането на менструалните цикли на жени, които прекарват дълго време заедно, но са необходими още доказателства за потвърждение.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Друг добре известен на науката феромон е андростенонът. Макар да е широко разпространен сред бозайниците, включително и хората, той не осъществява известна комуникационна функция в човешкия организъм. При останалите позайници съществува специфичен обонятелен орган – Якобсонов или вомероназален орган, който изпраща мощни сигнали към мозъка при засичане на андростенон и други телесни миризми. При хората, обаче, този орган е недоразвит и не е известно дали функционира.
 
Друг по-известен феромон отделян от човешкото тяло се нарича андростадиенон. Няколко съвременни изследвания, от 2014 и 2016 г. сочат, че отделян с потта на мъжа, андростадиенона може значително да влияе на настроението на хетеросексуални жени и хомосексуални мъже, като привлича вниманието им, но без да променя поведението им значително. Друго изследване, проведено във финладския University of Turku демонстрира как андростадиенонът може да промотира кооперация и разбирателство с други мъже в социални интеракции.