Ниските нива на естроген могат да направят жените по-податливи към развитието на посттравматични стресови разстройства, нервни кризи и страхови неврози. Обратно – високите нива на женския полов хормон оказват защита срещу подобни влияния.
 
Изследването демонстриращо тази зависимост е публикувано на страниците на уважаваният журнал Molecular Psychiatry през 2017 г. и е плод на сътрудничеството между медицинските университети на Еймъри и Харвард.
 
Според изследователите нивата на женския полов хормон влияят силно на генетичната активност в мозъчните тъкани. Влиянието на естрогена върху генетичните процеси е отдавна известно на науката, но когато се търси референция за естроген-модулирани участъци от генетичния код едновремененно с участъци, засягани от посттравматичните стресови разстройства, само един участък бил забелязан от учените.
 
Този участък от генетичния код съдържа ген, познат като HDAC4, известен с високото си значение при формирането на спомени и процесите на научаване. Генетичните вариации на тази сложна структура са свързани с различната способност и сила, с която отделните жени са способни да се справят с някои форми на стрес и да се възстановяват от страхови и травмиращи преживявания.
 
В допълнение учените открили, че HDAC4 генът се активира най-силно от амигдалата по време на страхови епизоди в съчетание с ниска телесна концентрация на естроген. Това навежда към мисълта, че неспособността за контрол над тези емоции и последващите ги вредни психологични ефекти се дължи не на липса на воля или изнеженост, а на хормонален недостиг.
 
NEWS_MORE_BOX
Тези данни могат да доведат до масовото използване на естрогена като преватнивна мярка срещу посттравматични разстройства, страхови разстройства и тревожност, особено у жени преминаващи през менопауза – за тях е характерен силен спад в количеството отделен и ефективен естроген в тялото.
 
Мъжете също могат да се облагодетелстват от това откритие. Макар учените все още да не са изследвали тези ефекти на естрогена върху мъжкия мозък, редица други изследвания демонстрират, че мъжкият полов хормон – тестостерон, се преобразува именно в естроген, когато попадне в мозъка и има важна роля в развитието на мозъчните тъкани.