Наистина ли хората с кръвна група А са с по-висок риск от COVID-19? Подобна догадка се появи преди дни, а източникът на информацията е проучване, проведено в три китайски болници. В него се говори за предполагаемата връзка за по-високия риск от заразяване с коронавирус на пациенти с кръвна група А, в сравнение с хората с нулева кръвна група. Но наистина ли е така?


Известно е, че кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца). Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh).


Повечето хора по света са с кръвна група 0 - например във Великобритания 48% от хората са с кръвна група 0, докато 38%, 10% и 3% имат съответно A, B и AB кръвни групи.В китайското проучване, проведено преди месеци, включително в болницата Джунан в университета Ухан, учените са анализирали кръвните групи на пациенти от три болници в Китай - две в Ухан и една в Шенжен. Всички 2173 пациенти са били диагностицирани с COVID-19.


В болницата в Ухан – Джининтан, учените са анализирали кръвните групи от 3 694 души, които не са имали COVID-19, и са открили, че 32% били кръвна група А и 34% - с нулева кръвна група. Сред други 1775 пациенти с COVID-19 в болницата - 38% били с кръвна група А и 26% - нулева.


В другата болница в Ухан, включена в изследването – Ренмин, не са предоставили данни за контролната популация, но от 113 техни пациенти с COVID-19, 40% били с кръвна група А и 25% - с кръвна група 0. В болница в Шенжен - 29% от контролираната популация (23 386 души) били с кръвна група А и 39% - нулева. А от 285 пациенти с коронавирус - 28,8% били с кръвна група А и 28,4%  - нулева.


Въпреки проведеното изследване обаче, към момента учените нямат категорично становище и стабилни доказателства, че хората с кръвна група А са в по-голям риск от заразяване с коронавирус. Причината е, че освен кръвната група, изследователите не са проучили други придружаващи здравословни проблеми на пациентите си с COVID-19, като имунни, хронични и скорошни респираторни заболявания. И не на последно място размерът на анализираната извадка е недостатъчна на фона на това, че COVID-19 днес е с мащаба на пандемия.


Източник: Тhe conversation.com