Хипоталамус в превод от гръцки означава подхълмие. Той се разполага в т. нар. междинен мозък-диенцефалон и може най-общо да бъде разделен на три части - лява, дясна и междинна, в която се съединяват двете части посредством междуталамусно срастване. Малък по размери, той е с тегло 4-5 г. Изпълнява редица функции – отговаря за цикъла сън-бодърстване, за регулиране на телесната температура, осмотичното налягане и съответно водно-солевата хомеостаза и не на последно място отношение към репродуктивната функция и сексуалното желание.


В предния му дял се разполага центърът за ситост, чувство за глад; в средния дял се разполага център, имащ отношение към дишането.


Хипоталамусът е част от т. нар. лимбична система - система от няколко структури на главния мозък, които имат отношение към функциониране вътрешни органи, поведение, обоняние, сън, памет и други. Освен това той има отношение към ендокринната, емоционалната, вегетативната и редица други функции на организма, включително включване реакцията на стрес. Връзката с други зони от лимбичната система позволява бързото мобилизиране или прекратяване на определена реакция.Участва в синтеза на редица хормони, които оказват влияние върху функцията на щитовидната, надбъбречните жлези, яйчниците, растежа на организма, лактацията (образуването на кърма) и други. От значение е т. нар. обратна връзка с други структури на мозъка и органи, поради възможността за контролиране на собственото си въздействие.


NEWS_MORE_BOX


До хипоталамуса достига информация от множество нервни пътища. Центърът на репродукцията, който управлява половите рефлекси е в подчинение на подхълмието. Центърът за еякулацията, намиращ се в поясната област на гръбначния мозък е пряко подчинен на сигналите, които идват от хипоталамуса.