Какво представлява подкожната тъкан?

Подкожната тъкан, известна още като хиподерма, е най-вътрешният слой на кожата. Състои се повлекла от съединителна тъкан и мастна тъкан, в които се помещават по-големи кръвоносни съдове и нерви и действа като изолатор, който помага за регулиране на телесната температура. Дебелината на този подкожен слой варира при различните места в тялото, а също и от човек на човек.


Какъв е съставът на подкожната тъкан?


Кожата се състои от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма (подкожна тъкан). Структури и специализирани клетки, които се намират в подкожната тъкан, са:

  • Колагенови и еластинови влакна (които прикрепят кожата към мускулите и костите);
  • Мастни клетки;
  • Кръвоносни съдове;
  • Мастни жлези;
  • Нервни окончания;
  • Корени на космените фоликули

Хиподермата до голяма степен се състои от мастна тъкан (адипозна тъкан), която се състои от адипоцити или мастни клетки. Количеството мастна тъкан варира в тялото. Най-плътен е слоят в задните части, дланите на ръцете и стъпалата. Размерът на адипоцитите се определя от хранителните навици на всеки човек. Най-общо казано, човек, който спазва здравословна диета и се упражнява, има по-малки адипоцити и е по-малко вероятно да има наднормено тегло.


Разположението и дебелината на подкожната тъкан се различават в зависимост от пола. Мъжете са предразположени да натрупват повече в областта на корема и раменете, докато жените са склонни да натрупват в областта на бедрата и задните части.


Какви са функциите на подкожната тъкан?

Мастната тъкан действа като енергиен резерв. След като тялото изразходва енергията, придобита от консумацията на въглехидрати, то започва да използва мастна тъкан като източник на гориво, което може да доведе до загуба на тегло.


Адипоцитите могат да набъбнат или да се свият в зависимост от това дали мазнината се съхранява или използва. Хормонът лептин се секретира от мастните клетки, за да помогне за контролиране на апетита и да сигнализира, когато човек е сит.


Освен това, тази мазнина действа като „броня“, която защитава мускулите, костите, органите и по-деликатните тъкани на тялото. Подкожната тъкан също регулира телесната температура, като осигурява, че вътрешната температура на тялото не е твърде висока или твърде ниска. Хиподермата по същество изолира тялото, което позволява излагането на ниски температури от външната среда без изпадане в хипотермия (състояние, което, ако продължи твърде дълго време, може да доведе до замръзване и смърт).


Библиография:
Driskell RR, Jahoda CA, Chuong CM, Watt FM, Horsley V. Defining dermal adipose tissue
Agarwal S, Krishnamurthy K. Histology, Skin
Lopez-Ojeda W, Pandey A, Alhajj M, et al. Anatomy, Skin