Харман Нортроп Морс е виден американски химик. Той е роден на 15 октомври 1848 г. Днес той е известен като първия химик, синтезирал парацетамол. Неговото откритие и до днес е едно от най-използваните лекарства по света, става популярно десетилетия след смъртта на откривателя си. В първата половина на 20-и век той е световно известен с работата и откритията си относно осмотичното налягане. За този си труд получава медал на Авогадро през 1916 г. Негово е и уравнението за изчисляване на осмотичното налягане, което по-късно бива именувано по името на откривателя си.

 

Висшето си образование Харман Морс завършва благодарение на средства, събирани от неговата баба. Той учи химия в Амхърст колидж от 1869 до 1873 г. и завършва с отличие. След това продължава образованието си в Германия, където придобива докторска степен по химия в университета в Гьотинген.


 

През 1875 г. Морс се завръща в Съединените щати и започва работа като преподавател в университета, където е учил – Амхърст. Там той работи в продължение на една година. На следващата 1876 г. врати отваря университетът Джон Хопкинс. Той се мести там като сътрудник на Ира Ремсен, благодарение на препоръки от негови ментори. Ремсен и Морс заедно основават химическа лаборатория в университета Джон Хопкинс, а опитът на Морс от Германия се оказва наистина много ценен, тъй като американската школа по химия по това време е доста по-назад от немската.

 

Младият Херман успява да вдъхне нов живот на химията отвъд океана. Морс официално става доцент през 1883 г., по-късно, през 1892 г. вече е редовен професор по неорганична и аналитична химия. През 1908 г. е избран за директор на химичната лаборатория към университета. През 1916 г. прекратява кариерата си и се пенсионира.

 

Морс е бил женен два пъти и има общо четири деца. Втората му съпруга – Елизабет Денис Кларк му помага в публикуването на научните му статии. След пенсионирането си той не е особено активен и рядко напуска дома си. Неговите открития остават едни от най-бележитите в науката.