Хапче, което предоставя същите ползи за здравето, както и тренировката във фитнес зала, разработват учени. 
 
Редовните физически упражнения са от особено значение по отношение на здравословния начин на живот, като помагат за намаляване на риска от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания, както и редица други състояния, засягащи здравето. 
 
Изследователите Исмаил Леър от Университета на Британска Колумбия в Канада и Шанченг Ли от Япония посочват, че са достигнали до повече познания относно молекулярните пътища, чрез които физическите упражнения подпомагат организма. Според тях това прави възможно създаването на хапче, което да предлага същите ползи. 
 
За целта на своето проучване специалистите изследват различни „фитнес“ хапчета, които към момента са в процес на разработване, като същевременно проучват предизвикателствата, пред които създателите им са изправени. 
 
Има хапче, което може да имитира упражненията и работи като активира протеина AMPK. Тази белтъчина има ключова роля в поддържането на енергийния баланс в организма. В допълнение, тя си взаимодейства и с протеина PGC-1x, за който изследователите обясняват, че предизвиква митохондриална биогенеза и трансформирането на мускулните влакна в скелетни мускули. 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите разработват и хапчето GW501516, което е предназначено за потенциално лечение на метаболитен синдром. Наскоро става ясно, че веществото активира форма на хормоналния рецептор PPAR, който отключва свойства, подобни на тези при физическите упражнения
 
По думите на специалистите има доказателства относно ползите за здравето, които подобно хапче би могло да донесе, но пред тях все още има дълъг път преди то да достигне до пациентите. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи безопасността и ефикасността на такова лекарство.
 
Данните от проучването са публикувани на страниците на сп. Trends in Pharmacological Sciences.