Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените в почти всички страни по света. В много случаи е трудно да се направи разлика между злокачествени и доброкачествени тумори или между бързо прогресиращи форми на рак и такива, които се развиват толкова бавно, че няма да засегнат сериозно човек през неговия живот.

 

Освен това плътната гръдна тъкан понякога може да попречи на локализирането и диагностицирането на съществуващи тумори, които могат да останат неоткрити за дълго време. Липсата на яснота, когато става въпрос за първоначалната диагноза, може да накара здравните специалисти да насочат пациентите за допълнителни процедури, които е възможно да бъдат инвазивни, като има вероятност да са и ненужни.


 

Изследователи от Университета на Мичиган в Ан Арбър вече са разработили хапче, което, след като бъде погълнато, действа като агент за молекулярно изобразяване (молекулно изображение на гърдата), което позволява на специалистите да получат по-точна информация за местоположението и вида на туморите.

 

Изследователският екип досега е провел експериментално проучване върху мишки, което е дало обещаващи резултати. Подробно описание на откритията на учените вече е публикувано в списанието Molecular Pharmaceutics. Хапчето съдържа специален "боядисващ" агент, който маркира туморите, като реагира на молекула, която присъства в туморните клетки, кръвоносните съдове, които захранват туморния растеж, и възпалената тъкан.

 

Това „багрило“ става видимо под инфрачервена светлина, която може лесно да проникне в тялото, без да го излага на някои от рисковете (като увреждане на ДНК), присъщи на излагането на рентгенови лъчи.

 

Веднъж абсорбиран в тялото, този маркер не само разкрива с точност къде се намират туморите, но също така предоставя информация за вида на тумора, като прави видими различните молекули, открити на повърхността на туморните клетки. Това може да помогне на специалистите да направят разлика между злокачествени и доброкачествени възли, както и да оценят вида на злокачествения тумор.

 

Учените също отбелязват, че този метод представлява по-безопасен диагностичен инструмент от подобни, инжекционни багрила, тъй като някои лица могат да проявят тежки нежелани реакции към тези инжекционни агенти.

 

Докато хапчетата, които доставят макромолекули до тумори, са разработени от други изследователски екипи, те в крайна сметка са се оказали неефективни в клиничните изпитвания. Многобройни предизвикателства стоят на пътя на проектирането на средство, което ефективно заобикаля препятствията на тялото към кръвния поток, за да достави химически агенти там, където са необходими.

 

В случай на хапчета, носещи багрила, препятствията са особено комплексни. За да бъде абсорбирана една молекула в кръвта, тя трябва да е малка и плъзгава, но агентът за образно изследване трябва да бъде по-голям и водоразтворим. Така че това вещество трябва да проявява противоположни свойства.

 

Докато терапевтичният агент, за съжаление, не се е оказал ефективен, съставът на хапчето е бил идеален за пренасяне на макромолекули в кръвния поток, така че те да могат да „намерят своя път“ до всички съществуващи тумори. Това хапче всъщност се основава на неуспешно лекарство. То се свързва с целта, но не извършва функция, което го прави подходящо за образна диагностика.

 

В проучване за доказване на концепцията изследователите са работили с лабораторни мишки с рак на гърдата и са отбелязали, че хапчето действа както трябва, доставяйки багрилото до съответните места на туморите и маркирайки възлите.

 

Това означава, че макромолекулата, съдържаща се в хапчето, е успяла да оцелее в киселата среда на стомаха; освен това, тя не е била елиминирана от черния дроб, което в крайна сметка ѝ позволява да премине в кръвния поток и да свърши предназначена за нея работа.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Breast Cancer Statistics
2. American Chemical Society (ACS). Oral Administration and Detection of a Near-Infrared Molecular Imaging Agent in an Orthotopic Mouse Model for Breast Cancer Screening
3. Nature. Challenges for the oral delivery of macromolecules
4. Medical News Today. Breast cancer: Innovative pill may aid diagnosis