Какво представлява кератинът?

Кератинът е вид протеин, който се намира в епителните клетки на повърхността на кожата. Различните видове кератин са отговорни за растежа и структурата на ноктите, косата и кожата. Кератинът образува нишки, които осигуряват опора и служат като защитна бариера.


Здравето на ноктите, косата и кожата зависи от количеството кератин, присъстващо в тялото във всеки един момент. В животинското царство кератинът се намира в копита, вълна и пера и може да се извлича и използва за добавки, лечения и други продукти, за да помогне за здравето на косата, кожата и ноктите.Какви видове кератин съществуват?

Съществуват 54 типа кератин, генетично кодирани от човешкия геном и произведени от тялото. От 54-те типа, половината от тях се намират в космените фоликули по тялото.


Тип I


Кератините от тип I са категоризирани като по-малки, по-кисели и са разделени на две групи, които функционират заедно за постигане на здравето на епителните клетки.


Тип II


Кератините от тип II са по-големи от техните аналози от тип I и имат неутрално рН, което може да помогне за балансиране на сдвояванията на двата типа, когато се синтезират протеини и регулират клетъчната активност.


Алфа-кератини


Алфа-кератините са форма на кератин, която се открива в хората и вълната на други бозайници. Структурата на алфа-кератина е влакнеста и спираловидна и двата типа I и II кератини могат да попаднат в категорията алфа.


Бета-кератини


Бета-кератините са категоризирани като полипептидни вериги и се срещат само при птици и влечуги, въпреки че тези видове също могат да притежават и алфа-кератини. Както алфа, така и бета кератините помагат на тези животни да поддържат състава на ноктите, люспите, клюна, кожата и перата.


Какви са структурата и функцията на кератина?

Структурата и функцииите на кератините се определят от техните аминокиселинни вериги. Кератинът не може да се разтваря във вода, разтворители, киселини или основи, затова структурата му остава до голяма степен непокътната, когато е изложена на много от химикалите на тялото.


Кератините разчитат на хидратация (вода), за да поддържат общия си размер и функция. За да се постави това в контекст, вълната се състои от кератин и когато вълнен пуловер бъде пран в нагрята вода, той се свива. Това е така, защото кератиновите протеини губят дължината си, когато някои от молекулярните връзки се разрушават при високи температури.

 

Библиография:
Bragulla HH, Homberger DG. Structure and functions of keratin proteins in simple, stratified, keratinized and cornified epithelia
Jacob JT, Coulombe PA, Kwan R, Omary MB. Types I and II keratin intermediate filaments
Moll R, Divo M, Langbein L. The human keratins: biology and pathology. Histochem Cell Biol