През октомври миналата година американската лекарствена агенция одобри капки за очи, които потенциално биха могли да заменят очилата. А от декември миналата година капките са вече на американския пазар под името “Vuity”.

 

Те представляват 1,25% офталмологичен разтвор на пилокарпин хидрохлорид и биха могли да помогнат на огромен брой хора, страдащи от пресбиопия. Това е състояние на очите, известно още и като старческо далекогледство и започва да се развива около и след 40-годишна възраст.


Изразява се в понижаване на зрителната острота при гледане на близо – 35 до 50 см. При по-нататъшно прогресиране на пресбиопията може да настъпи и понижаване на зрителната острота при гледане надалече. До този момент пресбиопията се коригира единствено с очила.

 

Новите капки се прилагат веднъж дневно по една капка във всяко око. Тази доза осигурява по-остро зрение в продължение на 6 до 10 часа. Ефектът се проявява 15 минути след приложение. Активната съставка пилокарпин стимулира окото да намали размера на зениците – за момента се знае, че този ефект продължава през по-голямата част от деня. Намаляването на размера на зеницата, подобно на отвора на фотоапара, увеличава дълбочината на зрителното поле. Това означава, че хората, които използват капките ще имат по-ясни образи наблизо и надалече.

 

По време на клиничните проучвания, проведени при 750 души на възраст 40-55 години с пресбиопия, е установено, че пациентите, използващи Vuity, могат да четат допълнителни три или повече реда в зрителната диаграма на оптометриста „при слаба светлина”.

 

Намаляване размера на зеницата има и друг ефект – намалява се количеството на светлината, която навлиза в окото. Това не означава, че светът ще изглежда по-тъмен, докато се използват капките. Но в тази връзка компанията производител препоръчва на хората да не шофират нощно време и да не извършват дейности в условия на слаба светлина, след като са използвали капките.

 

Количеството капки за очи, което стига за 1 месец е на стойност 80 долара като те са с най-висока ефективност при хора на възраст 40 до 55 години.

 

Основните странични ефекти, наблюдавани по време на клиничните проучвания, са главоблие и зачервени очи

 

Библиография:

New FDA-approved eye drops could replace reading glasses for millions: "It's definitely a life changer": https://www.cbsnews.com/news/vuity-eye-drops-presbyopia-reading-glasses-vision-fda-approved