Камъните в бъбреците (бъбречна литиаза, нефролитиаза) са твърди отлагания, съставени от минерали и соли, които се образуват в бъбреците. В България липсват точни статистики по въпроса, но в глобален план засегнатите от състоянието са повече от 10% от световната популация. Въпреки че като цяло са безвредни, наличието на камъни в бъбреците е корелирано с някои по-тежки състояния, като затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане. Освен това изхвърлянето на камъни в бъбреците може да бъде изключително болезнено изживяване.

 

До скоро се е смятало, че основното вещество, от което са направени поне 70% от камъните в бъбреците, познато под името калциев оксалат, е принципно неразтворимо в бъбрека, което неименуемо ограничава възможностите за интервенция. Стъпвайки обаче върху знания от геологията, микроскопията и медицината, ново изследване показа, че това може би не е точно така. Публикувана в сп. Scientific Reports, статията на Маянди Сивагуру и колеги съобщава, че камъните в бъбреците всъщност са образувани от органична материя и богати на минерали нано-слоеве от кристали, които се оказват поразително сходни на други седиментни отлагания, като например морски строматолити и ооиди.


 

NEWS_MORE_BOX

 

За целта изследователите използват вече познати на геолозите техники като свръхрезолюционна нанометрова автофлуоресцентна микроскопия, която позволява наблюдение на камъните в бъбреците в резолюция от 140 нанометра (нанометърът е милиард от метъра). Благодарение на нея се установява, че твърдите отлагания не са кристални бучки, които просто растат, ами преминават през динамични промени на разрастване и разтваряне. Така различните пластове, които се откриват като структурна характеристика на камъните, може да се третират от медиците като "запис" на бъбречното здраве на човека. 

 

Представените резултати са в ярък контраст със стандартната картина относно това често срещано урологично заболяване. Взаимстването на техники от геологията отваря възможността за разработване на нов вид интервенции, които биха облекчили неблагоприятното въздействие на камъните върху здравето.