Калцият е най-разпространеният минерал в човешкия организъм и всеки ден е важно да си набавяме достатъчно количество калций чрез храната. Известно е, че той е важен за здравето на костите, но също така има ключова роля във функциите на нервната система и процесите на кръвосъсирване. Ето защо е препоръчително да си набавяме по 900 милиграма калций всеки ден.

 

Здраве на костите


Калцият участва в минералицацията на костната тъкан и зъбите. Той осигурява здравината и устойчивостта на костите и зъбния емайл. Повече от 99% от калция в организма се намира в костите. Във всеки етап от живота калцият има важна рола: при децата е важен за нарастването на костите, при възрастните поддържа костите здрави и участва в превенцията на остеопорозата и честите фрактури в напреднала възраст.

 

Здраве на мускулите

Калцият участва в процесите на възбуждане и провеждане на електрическите импулси на ниво невро-мускулен синапс - участъкът, къдато невронът се свързва с мускулна клетка. Той е важен елемент за отпускането на мускулатурата след съкращение и е от съществено значение за функциите на сърцето.

 

Кръвосъсирване

Калцият позволява нормалното протичане на процесите на кръвосъсирване, което има важно значение за възстановяването на тъканите.

 

Мозъчна дейност

Ползите на калция за възбуждането на нервните и мускулните клетки намират приложение и в провеждането на нервни импулси в централната нервна система. По този начин калцият упражнява антидепресивен ефект и благоприятства заспиването и качествения сън.

 

Недостиг на калций

Концентрацията на калция в кръвта се регулира самостоятелно, поради което недостигът може да доведе до извличане на калция от костите, с цел повишаване на концентрацията му в кръвта. В дългосрочен план признаците на недостиг на калций са главно от костен произход: рахит, остеопороза, увеличен риск от фрактури и други. Липсата на този минерал може да доведе до нарушения във функцията на паращитовидните жлези, особено ако е съчетана с недостиг на витамин D.

 

Висока концентрация на калций

Високите стойности на калций в кръвта - хиперкалциемия могат да доведат до повишено съдържание на калций в урината - хиперкалциурия, която е свързана с повишен риск от образуване на камъни в бъбреците и калциеви отлагания в уринарния тракт. Ето защо приемът на калций не трябва да надвишава 2 грама на ден.

 

Някои фактори понижават усвояването на калция или увеличават отделянето му с урината. Например фитатите, които се съдържат в обвивката на зърнените храни, в солта и белтъчините намаляват неговото усвояване. От друга страна, повишените нива на калций в кръвта нарушават усвояването на други минерали - магнезий, цинк и желязо. Достатъчният прием на витамин D е от ключово значение за фиксирането на калция в костната тъкан.