С напредване на възрастта се появяват и съответните оплаквания, с което започват и по-честите посещения на лекарския кабинет. Дали оплакванията ще са свързани със сърцето, ставите или очите, в някакъв момент почти всички хора биват застигнати от отслабването на организма и съпътстващите го промени в здравето.

 

Най-честите оплаквания с напредване на възрастта са тези отстрана на зрението. За да се намали рискът от значително увреждане, е желателно да се правят редовни прегледи при офталмолог и да се спазва добра здравна хигиена на зрителната система, особено предвид факта, че някои от заболяванията значително нарастват по честота след 40, което изобщо не е напреднала възраст.


 

Едно от най-често срещаните заболявания на окото, свързани с възрастта е пресбиопията (старческо далекогледство). С годините лещата в окото претърпява промени, които водят до нейното „амортизиране“ и ежедневни дейности от рода на четене на вестник или книга стават по-трудни. Много от хората се задоволяват с евтини очила за четене, но, уви, веднъж появили се нуждата от такива – време е за преглед при офталмолог, който не бива да се отлага.

 

Друго често заболяване е катарактата или „пердето“. При това състояние прозрачността на лещата се уврежда и тя спира да пропуска светлина ефективно. Зрението се замъглява, а при значителна катаракта, може да се забележи и чисто морфологична промяна в окото - поява на бледо петно в зеницата. Обикновено лечението е хирургично с имплантиране на нова леща – сравнително рутинна операция в днешно време. 

 

Трето – синдром на сухото око. Състоянието засяга изключително много хора и се основава на намаляване на продукцията на сълзи, овлажняващи лигавицата на окото. Облъчването на очите с дигиталните устройства допълнително влошава състоянието, тъй като е доказано, че те карат хората да мигат по-рядко, с което окото още повече изсъхва. Появява се чувство за сърбеж, глождене и зачервяване на окото. Лечението може да бъде семпло – изкуствени сълзи, а може и да наложи прием на лекарства засилващи секрецията на слъзния апарат.

 

С напредване а възрастта все по-често се диагностицират и пациенти с диабет тип 2. Диабетът е сериозен рисков фактор за развитие на диабетна ретинопатия, която може да доведе до пълна слепота. Хубавото е, че с правилната терапия за диабет и поддържането на кръвната захар в нормални граници, проблемът се решава.

 

Глаукомата също е сравнително често срещана. Това е състояние, което се характеризира с повишено очно налягане, което може да доведе до увреждане на зрителния нерв и отново развитие на пълна слепота. Лечението може да бъде с капки, намаляващи налягането, но може да изисква и хирургична интервенция.

 

В задната част на окото се намира ретината, която е богата на клетки, които се възбуждат от светлината и предавайки импулс по зрителния нерв, създават зрителния образ. В ретината има зона по-богата на такива светлочувствителни клетки, наречена макула. При много пациенти с възрастта настъпват дегенеративни промени в тази структура и зрението значително се влошава. Засега няма дефинитивна терапия, но състоянието може да бъде забавено с правилната терапия.

 

Повечето от тези заболявания могат да бъдат хванати и овладяни, за да бъде предпазено зрението, ако бъде направен преглед навреме. Редовните посещения при офталмолог са важни за запазването на доброто зрение.

 

Други важни фактори са правилното хранене, добрата физическа активност, избягването на вредните навици, приемът на адекватно количество течности и носенето на слънчеви очила за предпазване на очите от вредните ултравиолетови лъчи.

 

Източник:
Източник: https://www.health.harvard.edu/blog/want-healthy-eyes-what-to-know-at-40-and-beyond-2021042022436