Гладът е комплексно усещане, което е само индиректно свързано с нуждата от храна. Хората са опортюнистични всеядни и са се адаптирали да се възползват от храната, когато я има. Гледката или миризмата на храна може да отключи чувството на глад.

 

Същото може да се получи дори, ако си представим любимо ястие. Тялото ни се нуждае от малко време, за да се подготви за усвояването на храната и повечето от хормоналните промени се предизвикват от вътрешния ни часовник. Така на обяд огладняваме без значение дали имаме нужда от храна или не. Това е и една от причините за преяждане и проблеми като наднормено тегло.


 

За разлика от животните, човек се храни и за удоволствие, а не само от нужда.

 

Ето какви процеси настъпват в тялото, когато стомахът ни започне да „стърже“.

 

Блуждаещ нерв. Той подава сигнал към мозъка дали стомахът е пълен, или не, както и каква храна има в червата.

 

Стомах. Когато стомахът е останал празен в продължение на два часа, той започва да се свива, за да изпрати и последните остатъци от храна в червата. На това се дължи къркоренето на стомаха. Той се изпразва, съкращавайки се, за да се подготви за следващото хранене.

 

Стомашно-чревен тракт. Клетките в стомаха и червата произвеждат т.нар. грелин. Това е хормон, който поражда чувството на глад. Има провеждани клинични проучвания, които свързват високите нива на хормона грелин със затлъстяването.

 

Панкреас. С наближаването на обичайното време за хранене, панкреасът произвежда инсулин, за да се подготвите за очакван прием на захари. Това причинява спад на кръвната захар преди хранене. За това ни причернява от глад. Когато кръвната захар е ниска, се чувстваме отпаднали и имаме нужда да хапнем нещо веднага. Първите няколко хапки храна повишават захарта и ние се чувстваме по-добре.

 

Кръв. Нивата на ключови хранителни вещества в кръвта, включително глюкоза, аминокиселини и мастни киселини, са най-ниски, когато сме гладни.

 

Мозък. Гладът засилва импулсивността и намалява способността за вземане на дългосрочни решения. Ето защо не бива да пазаруваме храна на празен стомах.