Бодежите са остра, пронизваща болка точно под ребрата. Появява се при физическо натоварване и е два пъти по-вероятно да я изпитате в дясно, отколкото вляво.

 

Лекове за бодежи се споменават още от Плиний Страри (римски учен), но причините за това неприятно състояние засега са ограничени до три: първата е разтегнати връзки в диафрагмата, втората е намален кръвен поток и третата е, може би, раздразнение на мембраната около коремните органи.


 

Създадени са различни теории какво точно се случва в коремната кухина, когато почувстваме бодежи. Ето няколко.

 

Теория номер 1 – диафрагма. Ако тичате с пълен стомах, връзките придържащи органите в корема, могат да се претоварят, а това води до растежение и болка. Теорията не обяснява бодежите при плувци, които също се сблъскват с такъв проблем, но при тях няма такова претоварване.

 

Теория номер 2 – далак. Ускореният сърдечен ритъм при физическо натоварване праща повече кръвни клетки към далака. Той се подува и ограничава кръвния поток към крайниците и диафрагмата. Това също може да стане причина за бодежи.

 

Теория номер 3 – черен дроб. Физическото натоварване може да причини също и подуване на черния дроб, което нарушава нормалното кръвоснабдяване. Черният дроб е отдясно, а това вероятно обяснява защо бодежите се появяват предимно в тази част на тялото.

 

Теория номер 4 – коремница. Това е мембрана, която обгръща органите в коремната кухина и може да се раздразни, когато се трие (обикновено при силно физическо претоварване). Често подсладените напитки сякаш обострят състоянието. Имайте го предвид и ги избягвайте при бодежи.

 

При бодежи в коремната област често се случва да усещаме болки в гърба и по – точно в дясната плешка. Това е така наречената отразена или фантомна болка в рамото. Тази фантомна болка се получава, тъй като френичният нерв от диафрагмата е свързан с рамото.

 

Как можем да облекчим бодежа? Може би най-бързият начин е да притиснете гръдния кош навътре и нагоре, под ребрата. Все още не е ясно защо това помага.