Учени от Хелзинкския университет, отдел по метаболитни нарушения и затлъстяване, доказват, че наднорменото тегло и затлъстяването оказват сериозно влияние върху генната експресия в адипозната (мастната) тъкан.

 

Затлъстяването е все по-често срещано и опасността от тази тенденция се крие в множеството заболявания, които то отключва и потенцира. Начинът на живот е изключително важен за физическото състояние на организма, но гените също играят голяма роля.


 

Митохондриите са клетъчни органели, отговорни за производството на енергия при метаболизирането на различните хранителни вещества. Ако някои от метаболитните пътища се увреди, обикновено се развива заболяване, което се проявява със съответната симптоматика.

 

В проучването са изследвани 49 двойки еднояйчни близнаци, които се различават по телосложение.

 

Изследвани са метаболизмът, структурата на тялото, както и са провеждани биопсии от мастната тъкан на всеки участник. Използвани са различни методи за проследяване на генната експресия на целия геном, протеома и цялостно метаболизма на организма.

 

Резултатите сочат, че метаболитните пътища на митохондриите в мастната тъкан са значително понижени при затлъстяване. Разлики се откриват и в мускулната тъкан – там митохондриите също са с влошена функция, но ефектът е значително по-слаб.

 

Проучването поставя сериозни доказателства за връзките между увредената функция на митохондриите и провъзпалителните процеси в организма. Други доказателства, които откриват учените, са увеличеното натрупване на мазнини в черния дроб при метаболитни нарушения на мастната тъкан, както и развитие на предиабетни състояния, свързани с метаболизма на глюкозата, инсулина, а също и холестерола.

 

Според обясненията на ръководителя на проучването проф. Кирси Пиетилейнен, при увреждането на митохондриалните функции, органелите започват да отделят токсични вещества, които предизвикват процеси, водещи до възпаление в мастната тъкан, а оттам и всички заболявания, потенцирани от затлъстяването.

 

Друга директна връзка между редица заболявания и затлъстяването може да бъде открита в нарушения метаболизъм на аминокиселините в митохондриите, както в мастната, така и в мускулната тъкан. Именно пониженото разграждане на аминокиселини и натрупването им в кръвта води до различни патологични процеси, като стеатоза на черен дроб и предиабет.

 

Публикацията е направена в Cell Reports Medicine.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210409104457.htm

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(21)00042-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379121000422%3Fshowall%3Dtrue