Лангерхансовите острови (insulae pancreaticae) представляват петна с неправилна форма от ендокринна тъкан, които се намират в панкреаса на много гръбначни животни. Те са кръстени на немския лекар Пол Лангерханс, който ги описва за първи път през 1869 г. Нормалният човешки панкреас съдържа около 1 милион острови. Лангерхансовите острови се състоят от четири различни типа клетки, от които три (алфа, бета и делта клетки) произвеждат важни хормони, а четвъртият тип (C-клетки) няма известна функция.

 

Най-разпространените клетки на Лангерхансовите острови, бета клетките, произвеждат инсулин - основният хормон в регулацията на метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Инсулинът е от решаващо значение в няколко метаболитни процеса - той насърчава усвояването и метаболизма на глюкозата от клетките на тялото; предотвратява отделянето на глюкоза от черния дроб; кара мускулните клетки да поемат аминокиселини, основните компоненти на протеините; и инхибира (потиска) разграждането и освобождаването на мазнини.


 

Освобождаването на инсулин от бета клетките може да бъде предизвикано от растежния хормон (соматотропин) или от глюкагон, но най-важният стимулатор за освобождаването на инсулин е глюкозата (кръвната захар). Когато нивата на кръвната захар се повишат, както се случва след хранене, инсулинът се освобождава, за да се противопостави на това. Неспособността на клетките на Лангерхансовите острови да произвеждат инсулин или неспособността да произвеждат количества, достатъчни за контролиране на нивото на кръвната захар, са причините за захарния диабет.

 

Алфа клетките на Лангерхансовите острови произвеждат хормон с противоположно действие на инсулина - глюкагон, който действа за освобождаването на глюкоза от черния дроб и мастни киселини от мастната тъкан. На свой ред, глюкозата и свободните мастни киселини благоприятстват освобождаването на инсулин и инхибират освобождаването на глюкагон.

 

Делта клетките произвеждат соматостатин, силен инхибитор на соматотропин, инсулин и глюкагон. Ролята на соматостатина в метаболитната регулация все още не е ясна. Соматостатинът също се произвежда от хипоталамуса и неговата функция там е да инхибира секрецията на растежен хормон от хипофизната жлеза. Делта клетките се намират в клетките на стомаха, червата и Лангерхансовите острови на панкреаса.

 

Референции:
1. National Library of Medicine - Physiology, Islets of Langerhans
2. Encyclopedia Britannica. Islets of Langerhans
3. Medical News Today. Pancreas: Functions and possible problems