Ензимите са вид протеини, които се намират в клетките. Те помагат за ускоряване на химичните реакции в тялото. Ензимите са от съществено значение за дишането, усвояването на храната, работата на мускулите и тяхното изграждане, унищожаване на токсини, разграждане на хранителни частици при храносмилането и т.н. 

 

Ензимите се произвеждат естествено в организма. Нека се вземат за пример тези, които се намират в храносмилателната система. Храносмилателните ензими се произвеждат най-вече в панкреаса, стомаха и тънките черва. Дори слюнчестите жлези произвеждат храносмилателни ензими, за да може да се разгражда храната по време на дъвчене. Има три основни типа храносмилателни ензими: амилаза, която разгражда нишестето и въглехидратите до захари. Вторият вид е протеаза, разграждаща протеините до аминокиселини. Тя се произвежда в стомаха, панкреаса и тънките черва. 


Третият вид храносмилателен ензим е липаза. Този ензим разгражда липидите, които са мазнини и масла, до глицерол и мастни киселини. Липазата се произвежда в панкреаса и тънките черва, но също така се намира и в кърмата. 


Тези три вида ензими работят с други химикали в храносмилателната система като стомашна киселина и жлъчка, за да подпомогнат разграждането на храната до молекули.


Трябва да се знае, че ензимите действат най-добре при нормална телесна температура - 37 °C. Ако температурата се повиши твърде много, структурата на ензимите се разпада и в резултат те не функционират правилно. Възстановяването на телесната температура до нейния оптимален диапазон ще помогне за възстановяване на ензимите. 


Много е важен и pH балансът в тялото. Когато средата около ензимите стане твърде кисела или твърде алкална, формата и функцията на ензима се нарушават.

 

Диетата също може да повлияе на ензимите. Причината е, че много храни съдържат храносмилатели ензими. Например бананите съдържат амилаза. Консумацията на богати на ензими храни може да засили ензимната активност в тялото.

 

Кога са необходими ензимни добавки? Проблеми с панкреаса могат да намалят броя на важните ензими, които тялото произвежда. В резултат може храната да не се усвоява добре и да не се абсорбират всичките хранителни вещества от нея. За да се приемат ензимни добавки обаче, по-добре първо да се направи консултация с лекар.