Мастните киселини са жизненоважни за нормалното функциониране на всички системи на организма. Тялото е способно да синтезира повечето от мастните киселини, от които се нуждае. Тези мастни киселини са известни като неесенциални мастни киселини. Въпреки това, има някои мастни киселини, които тялото не може да синтезира и те се наричат есенциални (незаменими) мастни киселини.

 

Важно е да се отбележи, че неесенциалните мастни киселини не са маловажни, класификацията се основава единствено на това дали тялото има способността да синтезира дадена мастната киселина.Есенциалните мастни киселини трябва да се набавят чрез храната. Те попадат в две категории – омега-3 и омега-6 мастни киселини. 3 и 6 се отнасят до позицията на първата въглеродна двойна връзка между два въглеродни атома, а омега се отнася до метиловия край на веригата на мастната киселина.


Омега-3 и омега-6 мастните киселини са предшественици на важни съединения, наречени ейкозаноиди. Ейкозаноидите са мощни хормони, които контролират много други хормони и важни функции и системи на тялото, като централната нервна система и имунната система.

 

Известно е, че ейкозаноидите, получени от омега-6 мастни киселини, повишават кръвното налягане, имунния отговор и възпалението. За разлика от тях е известно, че ейкозаноидите, получени от омега-3 мастни киселини, имат здравословен ефект върху сърцето. Предвид контрастните ефекти на омега-3 и омега-6 мастните киселини, трябва да бъде постигнат правилен диетичен баланс между двете киселини, за да бъдат осигурени оптимални ползи за здравето.


Есенциалните мастни киселини играят важна роля в живота и смъртта на сърдечните клетки, функцията на имунната система и регулирането на кръвното налягане. Докозахексаенова киселина (DHA) е омега-3 есенциална мастна киселина, за която е доказано, че играе важна роля в синаптичното предаване на сигнали в мозъка по време на развитието на плода.


Някои добри източници на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини са рибата, лененото масло, конопа, орехите и листните зеленчуци. Тъй като тези есенциални мастни киселини са леснодостъпни, дефицитът на есенциални мастни киселини е изключително рядко състояние.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI).The essentials of essential fatty acids
Pawels EK, Volterrani D. Fatty acid facts, Part I. Essential fatty acids as treatment for depression, or food for mood?
Kromhout D., de Goede J. Update on cardiometabolic health effects of ω-3 fatty acids