Какъв вид вирус е Усуту?

Съществуват вируси, за които тепърва започваме да научаваме, тъй като вече успяват да се разпространяват все по-надалеч. Един от тези вируси, който изглежда причинява леко заболяване, но може да крие изненади, е вирусът Усуту.

 


Усуту вирусът (Usutu) принадлежи към семейството на флавивирусите, както много други вируси, разпространявани от комари. Той е по-тясно свързан с вируса на Японския енцефалит и енцефалита в долината на Мъри. Други малко по-далечни роднини на вирусът Усуту включват други вируси, които познаваме, като Денга, Повасан (Powassan virus), вируса „Западен Нил“ (вируса на Западнонилската треска) и вируса Зика.

 

Къде се разпространява вирусът Усуту?

Вирусът Усуту е открит за първи път в Южна Африка през 1959 г. Той е намерен в комари и е кръстен на река в областта, където е открит (Велика река Усуту, известна също като река Мапуто, която минава през Южна Африка, Свазиленд и Мозамбик).

 

Вирусът е открит и в други части на Африка – Буркина Фасо, Кот д’Ивоар, Мароко, Нигерия, Уганда, Централноафриканска република и Сенегал. Само два случая при хора са идентифицирани в Африка, през 1981 и 2004 г., като е описан един доброкачествен и един тежък случай.

 

По-късно е било установено, че вирусът е наличен и в Европа. Първият случай на заразяване на хора извън Африка е докладван в Италия през 2009 г., където имунокомпрометиран пациент е бил заразен, вследствие, на което е развил енцефалит (състояние, при което мозъчната тъкан е директно засегната от вирусния агент).

 

Подобно на вируса на Западнонилската треска, вирусът Усуту е пренесен от птици. От властите в Австрия е дошло предупреждение за голям брой мъртви косове; така за първи път е било установено, че вирусът се е разпространил в Европа. Подобно на вируса „Западен Нил“, вирусът Усуту може да убива птици, но и да се разпространява при човека (зооноза). Наблюдаван е и в други страни в Европа (или поне са открити антитела при хора по време на кръводаряване) и продължава да се свързва със смъртни случаи на птици в Италия, Германия, Испания, Унгария, Швейцария, Полша, Англия, Чехия, Гърция и Белгия.

 

Как може да стане заразяването с Усуту вирус?

Заразяването с Усуту вирус може да се случи чрез ухапване от комар, но не всички комари могат да разпространяват вируса. Вирусът Усуту изглежда се пренася от комари Culex, особено Culex pipiens (Обикновен комар) подобно на вируса „Западен Нил“, който също се разпространява от комари Culex. Това означава, че вирусът Усуту може да бъде открит там, където има и вирус „Западен Нил“. Всъщност скринингът за вирус на Западнонилската треска е довел до идентифициране на вируса Усуту при някои пациенти в Италия.

 

Този вирус може да се пренася и от други комари като Aedes albopictus, Aedes albopictus, които се срещат в САЩ, особено на юг, а също и в райони в Америка, където са възникнали големи огнища на Зика, който също се пренася от тези комари.

 

Вирусът изглежда се пренася от птици, по-специално косове, но също и от някои гарвани, сойки, свраки, сови и кокошки. Птиците изпитват увреждания на черния дроб, далака и нервната система, наред с други ефекти от вируса.

 

Птиците, чрез които се пренася вирусът, често летят на дълги разстояния, дори чак до Азия. Подобни птици се срещат и в Америка. Повече региони, отколкото само Африка и Европа, могат да бъдат изложени на риск от разпространение на заразата.

 

Други животни изглежда също могат да бъдат заразени. Вирусът е открит и при прилепи (в Германия), но все още не е известно каква роля играят прилепите в разпространението му. Установено е, че други животни като коне и гризачи, също могат да бъдат заразени, но те изглежда не участват пряко в разпространението на вируса. По-голямата част от предаването на вируса се случва между комари и птици.

 

Какво причинява вирусът Усуту?

Вирусът Усуту може просто да причини обрив и треска. Инфекцията може да бъде лека и да премине бързо. Въпреки това има опасения, че за малък брой хора инфекцията може да протече по-тежко.

 

В случаите на инфекцията при имунокомпрометирани (с нарушена имунна система) пациенти вирусът изглежда води до менингоенцефалит (инфекция и възпаление на мозъка и на менингите, които го обвиват), но като се има предвид тежестта на вече съществуващите заболявания при тези пациенти, последствията от инфекцията не са съвсем изяснени.

 

Референции:
1. Ashraf U, et al. Usutu virus: an emerging flavivirus in Europe. Viruses
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Emergence of Usutu virus, an African Mosquito-Borne Flavivirus of the Japanese Encephalitis Virus Group, Central Europe
3. Clinical Infectious Diseases. Usutu: The Next Flavor of Flavivirus for the United States?
4. Pauli G, et al. Transfusion Medicine and Hemotherapy