Глюкозата е основният източник на енергия за тялото и се съдържа във въглехидратите, които човек консумира, като захар и зърнени храни. Глюкозата се пренася през кръвта до всички клетки в човешкото тяло. Количеството глюкоза в кръвта се нарича кръвна захар или кръвна глюкоза.

 

Когато функционира нормално, организмът регулира тези нива на кръвна захар, като подсигурява, че клетките получават необходимото снабдяване с инсулин, хормон, който привлича глюкозата в клетките, за да бъде използвана за енергия. Следователно инсулинът намалява глюкозата от кръвния поток и поддържа нивата на кръвната захар стабилни.


 

Проблеми възникват, когато този процес е нарушен. Например при диабет нивата на кръвната захар са твърде високи, защото тялото не произвежда достатъчно инсулин или не използва ефективно хормона. Това може да причини сериозно увреждане на тъканите и да доведе до различни нарушения.

 

Може да се появи и ниска кръвна захар, която по подобен начин причинява симптоми и може да доведе до сериозни усложнения. Ето защо е важно човек да се консултира с неговия личен лекар за регулиране на високи или ниски нива на кръвната захар, особено ако пациентът има диабет.

 

Като цяло глюкозата произхожда от въглехидратите в храната, която човек консумира, след като те се абсорбират, усвояват и превръщат в най-простата си форма. Когато човек консумира храна, богата на въглехидрати, като хляб, например, ензимите и киселините в стомаха я разграждат, при което се освобождава глюкоза.

 

След това червата абсорбират глюкозата и тя достига чрез кръвния поток до клетките на тялото. Излишната глюкоза се отстранява от кръвообращението, най-вече се превръща в своята складирана форма, гликоген.

 

Черният дроб служи като резервоар за нивата на глюкоза в тялото, като поддържа нивата на кръвната захар в кръвообращението. Между храненията или когато човек спи, неговото тяло трябва да произвежда собствена глюкоза, за да продължи да захранва клетките на организма. През това време черният дроб превръща гликогена в глюкоза чрез процес, наречен гликогенеза.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Blood sugar
2. Centers for Disease Control and Prevention. Manage blood sugar
3. Diabetes.co.uk. The liver and blood glucose levels
4. University of California San Francisco. The liver & blood sugar
5. University of Michigan Health. Carbohydrates, proteins, fats, and blood sugar