Биохакерството (биохакингът) се отнася до извършването на промени в начина на живот и използване на различни техники за оптимизиране и подобряване на физическото и умственото представяне, благосъстоянието и цялостното здраве. Това включва използването на комбинация от научни знания, технологии и самостоятелно експериментиране за постигане на конкретни цели, свързани със здравето, дълголетието и когнитивните способности.

 

Биохакерството варира от използването на техники за подобряване на мозъчната функция до техники за по-бърза загуба на тегло. Някои видове биохакове са относително безопасни за приложение в домашни условия, докато други могат да представляват риск за здравето и да дадат противоречиви резултати.


 

Биохакингът е форма на биологична самопомощ, при която практикуващите целят да променят различни аспекти на своята биология, за да подобрят своето здраве. Някои видове биохакване съществуват от много години, като периодичното гладуване. Биохакерството може да бъде използвано от своите поддръжници по различни причини, като:

  • Контрол върху здравето;
  • Изследване на нови и необичайни идеи (експериментиране);
  • Коригиране на черта, която е възприемана като недостатък;
  • Опити за удължаване на продължителността на живота

Някои настоящи примери за биохакерство са често срещани и е възможно да бъдат част от ежедневието на човек. Други практики може да изглеждат по-необичайни и да приличат повече на футуристични тенденции.

 

Ноотропици
Една популярна форма на биохакерство се основава на група от вещества, наречени ноотропици (ноотропи) или „лекарства за ума“. Ноотропиците могат да бъдат намерени без рецепта и включват таблетки, добавки, напитки и храни. Те съдържат вещества, които могат да помогнат за подобряване на работата на мозъка, такива примери включват креатин и кофеин.

 

Ноотропиците с рецепта са лекарства, които имат стимулиращи ефекти, които специалистите предписват за състояния като болестта на Алцхаймер или разстройството на дефицита на вниманието и хиперактивност (ADHD). Примерите включват:

  • Метилфенидат, използван за лечение на синдрома на дефицита на вниманието и хиперактивност (ADHD);
  • Амфетамини, също използвани за лечение на ADHD;
  • Мемантин, използван за лечение на болестта на Алцхаймер

Пациентът трябва да приема лекарствата с рецепта само според указанията на своя лекар. Стимулантите с рецепта имат някои потенциални нежелани реакции и могат да бъдат опасни при злоупотреба с тях. Приемът на стимуланти с рецепта по немедицински причини излага на по-висок риск от различни проблеми, включително:

Преносима технология
Преносимите технологии, като смарт часовници, фитнес гривни и други устройства, са често срещани и използвани за:

  • Проследяване на аспекти на здравето и използване на данните за извършването на подобрения;
  • Постигане на цели във фитнеса;
  • Проследяване на циклите на репродуктивното здраве

Множество технологични компании проектират и разработват устройства, които се смятат за следващата стъпка в биохакерството в областта на преносимите технологии - вградени импланти, които по-детайлно да проследяват показателите на организма.

 

Референции:
1. Medical News Today. What to know about biohacking
2. MedlinePlus. Caffeine
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Grant, J.E., et al. (2018). Nonmedical use of stimulants is associated with riskier sexual practices and other forms of impulsivity
4. National Center for Biotechnology Information (NCBI). An introduction to biotechnology