Ацетил-коензим А (ацетил-КоА) е компонент на клетъчното дишане (преобразуване на енергия), който добавя ацетилови групи към биохимичните реакции. Тези реакции се използват при метаболизирането на протеини, въглехидрати и липиди, които осигуряват енергийни източници под формата на аденозинтрифосфат (АТФ), млечна киселина и кетонни тела. Последните изследвания показват, че ацетил-коензим А също играе важна регулаторна роля във вътреклетъчните механизми. Също така е от съществено значение за производството на енергия, когато тялото гладува.


Образуването на ацетил-коензим А се случва в или извън митохондриите (двумембранни клетъчни органели, срещащи се в еукариотните клетки). Като метаболит (вещество, необходимо за метаболизма), ацетил-КоА трябва да бъде свободно достъпен. Ацетил-коензим А може да се произведе чрез катаболизъм (разграждане) на въглехидрати (глюкоза) и липиди (мастни киселини).


Компонентите на ацетил ко-А са ацетил и коензим А. Ацетиловата група е представена от химичната формула CH3CO. Ацетил се получава чрез разграждане на пируват, производно на въглехидратите. Когато пируватът се разпадне, той произвежда малки свързани молекули въглерод. Когато те реагират с CoA, получената молекула се превръща в ацетил-CoA.Cо-А се произвежда чрез приемът на витамин В5 (пантотенова киселина или пантотенат). Естествените източници на този витамин са зеле и броколи, пълнозърнести храни и картофи.


Много видове чревни бактерии произвеждат пантотенат от определени аминокиселини.

 

Когато нивата на пантотенат в тялото са ниски, нивата на CoA и ацетил-CoA също са ниски. Тъй като производството на CoA се припокрива с други пътища за производство на витамини, те също могат да повлияят на наличността както на CoA, така и на ацетил-CoA. Примери за конкуриращи витамини са фолиева киселина и тиамин.


Образуването на ацетил-КоА най-често се случва по време на катаболизма на глюкозата. След разграждането на въглехидратите от храносмилателните ензими може да започне първият етап от клетъчния метаболизъм на глюкозата или гликолизата. Гликолизата е разграждането на молекулите на глюкозата. Този механизъм се осъществява в клетъчния цитозол (ниско вискозна, организирана полутечност във вътрешността на клетката).


Библиография:
Harvey RA, Ferrier DR. Lipincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry Fifth Edition
Chaudhry R, Varacallo M. Biochemistry, Glycolysis