Леки промени в цвета, консистенцията или мириса на някои тъкани в човешкото тяло често остават пренебрегвани. Те могат да са продукт на незначителни реакции към храни, лекарства или други фактори и да отшумяват бързо, но могат и да са симптоми за по-сериозни проблеми.
 
Добър пример е цветът на езика – човек рядко вижда собствения си език, но при миенето на зъби, например, може да се обърне внимание в огледалото. Ако цветът е различен от нормалния, розов тон и не са приемани храни или напитки с оцветители – това може да е сигнал за тревога. Това важи с особена сила, ако езикът е наситено червен – почти сигурен признак за недостиг на витамин В12
 
Езикът може да сигнализира и за отслабена имунна система. Ако по него са налични бели или белезникави полипи, с гъста консистенция, налична е орална кандидоза. Причинителят е най-често бактерията Candida albicans, която е част от нормалната микрофлора в устната кухина на всеки втори човек. При отслабена имунна система или приема на някои медикаменти обаче, тази бактерия напада тъканите на устната кухина, започвайки да формира малки колонии по езика и небцето. Колкото по-рано се открие оралната кандидоза, толкова по-бързо може да бъде излекувана. Своевременно с това може и да се установи какви са нарушенията в имунитета, довели до инфекцията.
 
Внезапно се забелязва, че липсва окосмението по пръстите на краката? Това може да е симптом на влошаване на оросяването на крайниците, което сигнализира за проблеми с кръвоносната система.
 
Дехидратацията се счита за проблем през горещите сезони, но е също толкова опасна и през зимата. Не всеки следи за оптималния прием на течности през деня, но това лесно може да провери -  напуканите устни са видим сигнал за недостиг, друг е еластичността на кожата. Ако след ощипване или леко опъване на кожата, тя не се връща моментално в първоначалното си състояние, значи и липсва достатъчно вода. 
 
За тези и още любопитни факти, изгледайте приложенето видео: