Изборът на слънцезащитен продукт може да бъде много стресиращо и объркващо. Дали да бъде водоустойчив, с какъв фактор да бъде, минерален или химичен филтър, за мазна или за суха кожа, трябва ли да вземам отделен продукт за лице и за тяло? В момента се предлага огромно разнообразие от продукти на пазара.

 

Единственият начин да се предпазим от слънцето е чрез слънцезащитен крем. И да и не. Наистина тези продукти са най-ефективни в защитата от слънчево изгаряне, но не са единственият ни вариант. Така например дрехите ни намалят риска от изгаряне до 27%. Друг начин по който можем да се предпазим от слънцето е да стоим на сянка. Елементарно и много ефективно. А за малки деца това е най-добрата защита от слънцето. Избягвайте разходките навън, когато има висок UV индекс.


 

Колкото по-голям SPF, толкова по-добре? Всяка година виждаме все по-високи стойности нa слънцезащитните фактори в кремовете. SPF (sun protection factor) е мярка за това колко време можем да седим под слънцето с нанесен слънцезащитен продукт без да изгорим в сравнение с това за колко време кожата ни ще изгори, ако нямаме крем.

 

Според специалисти от американската лекарствена агенция (FDA) продукти със SPF над 50 вече нямат смисъл. Такива продукти почти не се различават по ефективност от тези с по-нисък факрор. Определено по-светлите хора трябва да използват по-висок фактор, но ефективността идва не толкова от стойността на SPF колкото от честотата на нанасяне на продукта.

 

Слънцезащитните кремове предпазват кожата от слънцето на 100%. Дали? Те предпазват от слънчевото изгаряне, но повечето продукти не предпазват кожата от UVA лъчите, които проникват дълбоко в кожата и нанасят трайни промени в нея. Те засилват образуването на свободни радикали, което ускорява стареенето. Най-добрият продукт, който предпазва от UVA-лъчите е цинков оксид, а той е част от много слънцезащитни кремове.
 

Водоустойчив слънцезащитен крем. Това е почти невъзможно. След като влезем във водата действието на слънцезащитния продукт намалява многократно. Това налага нанасяне на крем след всяко влизане във вода или изпотяване.