Процентът на водата в тялото варира в зависимост от възрастта и пола. Смята се, че количеството вода е между 45 и 75%. Средно обаче водата в човешкото тяло на възрастен човек е 55-60%, като за жените е около 55%, а за мъжете - 60%. Мъжете са склонни да имат по-високо съдържание на вода в тялото си поради по-голямата си мускулна маса. Също така мъжете и жените с наднормено тегло имат по-малко вода в телата си.

 

Процентът на водата при кърмачетата обаче е много по-висок от този на възрастните. Обикновено е около 75-78%, като до първата година спада до 65%.Интересно е, че хората започват да изпитват жажда, когато вече са загубили около 2-3% от водата в тялото си. Счита се, че дехидратацията дори само с 2% влошава работата при умствени задачи.

 

По-голямата част от водата в тялото се намира във вътреклетъчната течност (2/3 от водата на тялото). Друга 1/3 от водата е в извънклетъчната течност.

 

Каква обаче е функцията на водата в тялото? Водата е основният градивен елемент на клетките. Тя действа като изолатор, тъй като регулира вътрешната телесна температура

 

Водата още е необходима за метаболизиране на протеините и въглехидратите. Водата е и основният компонент на слюнката и се използва за усвояване на въглехидратите и подпомага поглъщането на храната. Тя е основният разтворител в тялото, защото разтваря минерали, разтворими витамини и някои хранителни вещества. Водата също пренася кислород и хранителни вещества до клетките.

 

Водата в тялото подпомага химичните реакции и регенерирането на енергия. Водата още се използва за изхвърляне на отпадъци и токсини от тялото чрез уриниране.


Трябва да се отбележи, че тежката дехидратация, както и приемането на големи количества вода за кратък период от време могат да бъдат фатални. По принцип водата се губи чрез дишане, пот, уриниране и отделяне на изпражнения. Затова е необходимо ежедневно приемане на вода - поне 2 литра вода на ден. Трябва да се приемат обаче течности, които хидратират, а не водят до обратния ефект. Например кафето е диуретик, който увеличава загубата на вода в тялото.